SVJETSKA MODA

Marc Jacobs novom kolekcijom slavi jednostavnost, različitost i individualnost!

Zatvaranje njujorškog Tjedna mode u velikom stilu!

Jučerašnjom revijom Marc Jacobsa i službeno je završio njujorški Tjedan mode, a kao lajtmotiv gotovo svih predstavljenih ovosezonskih kolekcija možemo istaknuti nešto suptilniji pristup. Marc Jacobs je dizajner od kojeg se očekuje mnogo, ime iza kojeg stoje poprilično upečatljive kolekcije s posebnom pričom i idejom, no ovog puta zadržao se na viziji koja koketira s minimalizmom te predstavio odličnu sinergiju decentnog izgleda s dominantnim i uvjerljivim dizajnerskim elementima.

Kada je u pitanju Marc Jacobs, nije tajna kako je ljestvica očekivanja postavljena poprilično visoko, no dizajner ipak iznova iz kolekcije u kolekciju uspijeva oduševiti i one najzahtjevnije. Jučerašnja revija započela je na pomalo nekonvencionalan način; plesnim brojem plesačice i koreografkinje Karole Armitage koji je poslužio kao sjajna uvertira u ono što je slijedilo. Slavljenje različitosti, hektičnosti te zadiranje u zanimljive konstrukcije samo su neki od elemenata kojima možemo opisati Jacobsov rad, a recentna kolekcija na savršen način pokazuje kako je s vremena na vrijeme, dobro i poželjno napraviti malen, ali značajan odmak. Prisjetimo li se prošlogodišnje kolekcije, 60-te godine su također poslužile kao inspiracija pokazavši svoju neobuzdanu modnu nit, boje, šarenilo i volumen, no aktualna kolekcija, također inspirirana 60-ima dokazuje da i minimalizam može vrlo vjerodostojno prikazati eru koja je obilježena eklektičnošću.

Predstavljenu kolekciju zapravo možemo podijeliti na nekoliko dijelova jer je Jacobs u jednoj priči objedinio casual poslovnu ženu, kao i onu koja ne odustaje od klasike te onu koja eksperimentira s oblicima, materijalima i teksturama. Počnemo li od jednostavnosti, ultimativni klasični komadi u vidu laganih džempera, hlača ravnog kroja i minimalističkih kragni ostavljaju dovoljno prostora za prilagodbu i modulaciju, a svojevrsna rezerviranost detalja na kakvu moramo priznati nismo navikli, ponudila je zanimljivo viđenje minimalizma koje može biti upotpunjeno na različite načine ta tako dati priliku za samoekspresiju jer ne zaboravimo, ideja Jacobsove mode prije svega je osobnost i različitost.


S druge strane, ženstveni krojevi, akcentiranje struka dupliciranjem remena iznjedrilo je odjevne predmete koji tailoring predstavljaju u posve novom ruhu i čine ga senzualnim odabirom bez obzira na maskulinu forumu ili nepopularne bermude. Kada govorimo o krojevima, naglasak je na ravnim siluetama, kaputima A kroja i nježnom predimenzioniranošću koja sjajno funkcionira kao zasebna konstrukcija. Iako nije naglašeno na taj način, možemo primijetiti kako je Jacobs bio vrlo inspiriran različitim pokrivalima za glavu, odnosno kapama koje aludiraju na Italiju, Francusku, pa i Rusiju, stoga možemo reći da je sve to još jedna potvrda slavljenja različitosti.


Što se tiče večernjih toaleta, teško je ne primjetiti kako su prožete nostalgijom starog Hollywooda, a to najvjernije potvrđuju visoke rukavice kao ultimativni izraz ženstvenosti, raskoši i bezvremenske elegancije koja će uvijek ostati predmet žudnje. Osim rukavica, već standardno naglašen struk i voluminozni detalji dodatno doprinose glamuroznom dojmu, kao i kreiranju dizajnerske vremenske crte  koja nema rok trajanja. Na samom kraju možemo zaključiti kako je Jacobs ovom kolekcijom postigao sve ono što on zapravo jest, ponudio neutralne palete u kombinaciji s pastelnim, kožu i svilu, jednostavne dizajnerske postulate s onim kompliciranijim te zapravo dekonstrukcijom vlastitog rada u potpunosti oduševio.


Foto: Marc Jacobs
Objavljeno: 13.02.2020. u 11:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p