SVJETSKA MODA

„Mi se borimo protiv anoreksije!“

Franca Sozzani o posebnim stranicama za tamnopute žene i žene s oblinama

Jedna od najmoćnijih žena svjetske mode Franca Sozzani ne samo da uređuje talijansko izdanje Voguea nego im i svoj vlastiti blog koji je jedan od najčitanijih blogova u branši. Sigurni smo da ima i pregršt kreativnih ideja za buduće editorijale, ali ima i dvije nezgodne rubrike na Vogueovoj web stranici: onu namijenjenu ženama crne rase i onu namijenjenu ženama s oblinama.

„Geto za različite" jedan je od najčešćih komentara koji se može čuti kada se govori o tim rubrikama, ali Franca je odučila stati na kraj neugodnim komentarima te je WWD-u dala intervju u kojem se osvrnula na „modni geto" koji se navodno stvara na njenim stranicama.

„Neki kažu kako je to geto za žene druge boje kože i veće veličine, ali to naprosto nije istina. Naši čitatelji su veoma sretni jer ne mislimo da su svi isti. „Curvy" rubriku čitaju žene zadovoljne svojom veličinom, a mi im pomažemo da budu u trendu. Kažemo im dane kupuju tajice nego neki drugi komad koji će im stajati bolje. Ne govorimo im o dijetama, jer one ne žele na dijetu. A zašto bi i htjele? Mnoge žene s nekoliko kilograma viška su izrazito lijepe i ženstvene!" kaže Franca.

To što kaže ima smisla, ali i dalje nije objasnila zašto su te dvije grupe žena izolirane. U Vogueu, kao i u drugim modnim časopisima, većinu odjeće nose djevojčice koje su tek zašle u pubertet i koje nerijetko imaju poremećaje u prehrani.

Pokrenuli smo peticiju protiv pro-anoreksija stranica i blogova. Na svijetu postoji 30 tisuća takvih stranica i čim ih počnete čitati bude vam muka. Netko će reći da je Vogue licemjeran jer objavljuje slike mršavih modela, a ja pitam zašto? Ne mogu promijeniti sve modne revije, ja nisam ničiji sudac. Imamo i taj prokleti photoshop u kojem djevojčice od 14 godina retuširaju, miču trbuščiće i čine ih sve tanjima. Zašto im jednostavno ne ostave pokoju boricu?" obranila se Franca, koja bi očito trebala održati sastanak sa svojim grafičkim urednicima, jer i talijanski Vogue koristi photoshop.

„Da, koristimo photoshop, ali sve manje i manje. U pravilu sam protiv njega, ali ušao je u svakodnevnu uporabu i tu se ne može ništa!" pojadala se urednica.

 

B.K.

Objavljeno: 02.05.2011. u 16:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p