SVJETSKA MODA

MILANO FASHION WEEK: Prada Fall 2010.

Pun pogodak!

Miuccia je oduvijek imala silan utjecaj na modni svijet i njegove smjernice. Iz sezone u sezonu dokazivala je svoj status kroz avangardne vizije žene koju je postavila na vrtoglavu štiklu, pritom ostavivši ju gladnom i krajnje androgenom. Dakle, radila je ono što je svijet očekivao od žene koja uživa silnu zaštitu ljudi unutar same industrije.

Tako je bilo dosad. Modni svijet, koji je živio od kolekcije do kolekcije, nije isti.

Kupci, u nedostatku novca, počinju stvarati nova pravila, mijenjajući srž mode, tjerajući ju iz svijeta vizija u svijet svakodnevne, nimalo lijepe, realnosti. Kao žena koja je znala prepoznati duh vremena, gospođa Prada napravila je izniman zaokret na posljednjoj kolekciji prikazanoj na milanskom tjednu mode.

Umjesto krajnje minimalizirane ženstvenosti, koja je obilježavala posljednje godine, ponuđena nam je dama koja slavi svoju ljepotu.

Već je izlaskom prve manekenke bilo jasno kako se dizajnerica vraća korijenima Prade, referirajući se na devedesete u kojima je ova modna kuća doživjela procvat koji traje sve do danas. Poigravanje crninom kroz kvalitetne materijale i izrazito šaljiv način obrade ruba haljina, koji pomalo asocira na element etna, ostavilo je dojam konzervativizma koji se provukao kroz cijelu kolekciju.

Silueta nije dodatno naglašavana  uskim strukom kao dosad te je naglasak stavljen na finu, pomalo prigušenu, ženstvenost, koristeći haljine A-kroja, naglašavanje širokog oboda haljina i pokrivanjem snažnim kaputima koji su oduvijek bili „ono nešto" što je razlikovalo Pradu od konkurencije.

Prigušena romantika, stil pedesetih i šezdesetih - svi ti detalji stvaraju dojam raznolikosti koji će u konačnici prodati kolekciju.

Prodaja jest bitna, ali nije sve - reći će modni kritičari razmaženim virtuoznim kreacijama koje su, barem ove sezone, izostale.

Mjesto su preuzele krajnje jednostavne(ne i dosadne!) kombinacije finih materijala, svile, kože i kašmira, upotpunjene visokim čarapama od tvida koje će zasigurno postati hit jeseni 2010. Ženske su grudi ponovno vraćene u centar pažnje, najčešće kroz našivene detalje koji su stvarali zanimljivu igru, pomalo djetinju i zaigranu, nimalo dosadnu i viđenu.

Haljine na kojima se nalazi printano pletivo, zategnute u struku, bordo ili žute boje, najveći su iskorak ove kolekcije koja će ostati zapamćena po krajnje prigušenoj ženstvenosti koja bi se odlično uklopila u ormare klasičnih kućanica, ali i u luksuzne salone svjetskih metropola.

Čak je i krajnje seksipilna Natasha Poly postala čedna, barem za tren...

M.B.

Objavljeno: 26.02.2010. u 18:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p