SVJETSKA MODA

Milanski Tjedan mode iznenadio je zanimljivim kolekcijama koje su privukle svačiju pažnju!

Zanimljiv pristup i dizajn omiljenih modnih imena!

Unatoč poprilično izazovnim vremenima u kojima je moda morala vrlo brzo odgovoriti na sve probleme, i to rješenjima koja ne zakidaju nikoga, moramo priznati da smo poprilično pozitivno iznenađeni što se Tjedan mode uspješno održava. Nakon njujorškog koji je započeo jesensku modnu priču, pa londonskog, vrijeme je za onaj milanski koji donosi neka od omiljenih dizajnerskih imena, a budući da je još uvijek u tijeku, u nastavku donosimo kratki presjek dosad predstavljenih kolekcija koje su se istaknule zanimljivim pristupom i dizajnom!

FENDI

Nedugo nakon što je Kim Jones imenovan novim kreativnim direktorom modne kuće Fendi gdje će zajedno sa Silvijom Venturini Fendi nastaviti ondje gdje je Karl Lagerfeld stao, došlo je vrijeme da publika vidi neku novu Fendi viziju. Kao lajtmotiv cijele kolekcije nameću se printovi koji su zapravo fotografije koje je Venturini fotografirala tijekom karantene te donose nešto osobniji i topliji pristup cijeloj kolekciji. Sam kolorit, usprkos korištenju primjerice crvene i plave, poprilično je sjetan i sanjiv, a kao takav se sjajno uklapa u nježnu ideju koju ova kolekcija donosi. Fini transparentni materijali, zanimljivi uzorci i detalji kolekciji podaruju dinamiku, a jasni, suptilno dekonstruirani odjevni predmeti dopuštaju klasici da postane glavna zvijezda modne igre koja voli decentni minimalizam. Ovdje je riječ o točnoj kolekciji koja je na pistu postavila dašak osobnosti, nosivih modela koje možemo zamisliti na ženi koja voli zasjati, ali ostaviti nešto smireniji dojam koji bez imalo razmišljanja ostaje u sjećanju.

Cijelu kolekciju pogledajte ovdje!


ALBERTA FERRETTI

Neutralna, odvažna, sexy i romantična, sve to je nova kolekcija Alberte Ferretti koju smo mogli vidjeti na milanskom Tjednu mode. Kada bismo morali opisati savršenu nosivu visoku modu, Ferretti se svakako nameće kao jedna od onih dizajnerica koja odlično pomiruje funkcionalnost s dizajnerskim potpisom koji ne poznaje komercijalnost. Iako kolekcija, kolokvijalno rečeno, sadrži basic odjevne predmete, oni su postavljeni tako da u zajedničkoj koegzistenciji čine odlično dizajnersko ostvarenje koje možemo zamisliti na različitim profilima žena. Revija je bila postavljena u milanskom dvorcu Sforzesco čija je scenografija sjajno akcentirala kolekciju i naglasila 80-te koje je dizajnerica uklopila u predstavljeni dizajn, a sagledamo li komade ponaosob, riječ je o mnoštvu divnih bluza, haljina, hlača i detalja koji su kao stvoreni za naglašavanje senzualnosti koja pritom otvara dovoljno velik poligon za prilagodbu vlastitoj osobnosti. Bez obzira na to što prevladavaju neutralne boje, kolekciji ni u kojem trenutku ne nedostaje dinamike i posebnosti, a to je postignuto voluminoznim detaljima, finom čipkom i slojevima fluidnih materijala koji neopterećujuće lepršaju odajući dojam bezvremenske romantike.

Cijelu kolekciju pogledajte ovdje!DOLCE&GABBANA

D&G je bez imalo razmišljanja dvojac koji voli šokirati, kako medijskim istupima, kako kolekcijama. Nekolicina svjetskih modnih kritičara zamjerila je talijanskim dizajnerima što su se u ovo vrijeme kada svijetu treba suptilnost, odlučili predstaviti poprilično teatralnu kolekciju koja obiluje bojama i detaljima, no valja napomenuti da to jednostavno Dolce&Gabbana jest te je zapravo bilo poprilično iluzorno očekivati neutralni minimalizma. #DGSicilianPatchwork dao je naslutiti kako je inspiracija kolekcije ponovno Sicilija, a ako je sudeći prema odjevnim predmetima, Sicilija je najšareniji otok na svijetu. Na prvi pogled kolekcija je vrlo kaotična jer sadrži toliko detalja i boja koji doslovno vrište i vrlo ih je teško sagledati, no eliminiramo li pokoji predmet i postavimo ga u nešto suptilnije okruženje, moguće je istaknuti nekoliko poprilično zadovoljavajućih. Ipak, kao što smo spomenuli, teatralnost je D&G, stoga je ova kolekcija još jedna u nizu prepoznatljivih dizajnerskih kodova ovog dvojca koji ne odustaju od sebe, a čini se da kao takvi i dalje imaju vjernu publiku koja obožava 'konfuzno ludilo' i modu koja ne dopušta da prođe nezamijećeno, dapače. Osim vibrantnih modela i nespojivih spojeva, u kolekciji se može pronaći i nekoliko elegantnih te nadasve ženstvenih haljina koje će sigurno vrlo brzo pronaći svoje vlasnice koje se bezuvjetno vraćaju talijanskom štihu i senzualnosti.

Cijelu kolekciju pogledajte ovdje!


MAX MARA

Za razliku od Dolce&Gabbane, Max Marina kolekcija potpuna je suprotnost i svojevrsna relaksacija za oči. Koncizna, pravilna i klasična kolekcija samo je nastavak onog na što smo navikli, a milanska galerija Pinacoteca di Brera posložila je kao sjajna kulisa kolekciji koja potvrđuje pravilo da manje doista je više. Pastelne i neutralne boje savršeno koreliraju s oversized krojevima koji zadržavaju dozu ženstvenosti, te su sjajni za odvažne poslovne žene, ali i one koji vole nešto maskularniji izgled. Kao izlazak iz okvira valja istaknuti hoodice upotpunjene čipkastim detaljima, ali i sportske hlače koje Max Mara ženu postavljaju u udoban, ali i dalje prepoznatljiv stylish okoliš. Zanimljiva igra mozaika na koju nailazimo u određenim komadima odlična je nit koja kolekciji daje dašak tradicije koja se uklapa u sadašnjost te kao takva čini još jednu sjajnu modnu priču za koju ne sumnjamo da će naići na odobrenje publike.

Cijelu kolekciju pogledajte ovdje!

PRADA

Miuccia Prada i Raf Simons glavni su protagonisti još jedne zanimljive kolekcije koja donosi interesantnu estetiku. Na samom početku susrećemo se sa strogim prepoznatljivim krojevima koji uključuju elemente 90-ih, ali u okvirima nešto novijeg viđenja koje je svježe i odvažno. Sam kolorit kolekcije je suptilan, no sadrži nekoliko upečatljivih modela i uzoraka koji su se sjajno uklopili u strogu ideju i tako vokalizirali ljepotu kombiniranja i zadiranja u drugačije krojačke forme i detalje koji kao finalni produkt daju smislenu i zaokruženu priču. Možemo zaključiti da je zapravo riječ o poprilično statement kolekciji čiji kaputi, haljine, ali i suknje apsolutno dominiraju i to bez sulude dekonstrukcije čiji je efekt postignut vještim, nešto mirnijim rješenjima. Recentna Prada kolekcija je još jedna prepoznatljiva elegantna, oštra i moderna sinergija s konkretnim odjevnim predmetima koji ne ostavljaju mjesta kritici.

Cijelu kolekciju pogledajte ovdje!


Foto: Fendi, Alberta Ferretti, D&G, Max Mara, Prada
Objavljeno: 25.09.2020. u 13:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p