SVJETSKA MODA

Miuccia Prada - dizajnerski hommage povijesti

Kakvu je kolekciju modna kuća Prada prezentirala na Milanskom tjednu mode?

Miješajući utjecaje nekoliko modnih era u svojoj najnovijoj kolekciji naziva 'Act II', Miuccia Prada još je jednom milanskoj publici dokazala koliko je kompleksan, sistematičan i slojevit autor te kako će trendovi koje je pustila da prodefiliraju pistom zasigurno u velikoj mjeri diktirati tempo ulice u predstojećoj sezoni. 

Miuccia je ovaj put bila nadahnuta kulturnim tokovima povijesti. Glavnu liniju inspiracije za nadolazeću jesen i zimu pronašla je u filmovima provokativnog njemačkog redatelja Fassbindera. Život i stvaralaštvo ovog prerano preminulog filmskog enfant terriblea ocrtavali su se u Pradinom sofisticiranom dizajnu koji je istovremeno bio i senzualan i ekstravagantan, a ponekad čak i pomalo vulgaran. No, to nipošto nije bilo slučajno. Iako je slavna dizajnerica u backstage-u prije revije svoju kolekciju opisala riječima: ‘the opposite of rich', ekstravagancija u volumenu i materijalima upućuje na to kako je kolekcija bila sve samo ne skromna. Prozirne, izazovne haljine kombinirala je sa, sada već očigledno trendovskim, predimenzioniranim sakoima i kaputima klasičnog kroja te tako u neodoljiv spoj ukomponirala nešto muževno s nečim izrazito ženstvenim.

Ni Miuccia se nije ove sezone propustila poigrati krznom i komadima vibrantnih boja. Ljubičasta, vatreno crvena i živahna žuta fantastično su se spajale u uvijek zanimljivom color-blockingu. Druga linija Pradina nadahnuća ocrtavala se u eklekticizmu inspirativno nepresušnog Art Decoa. Simetrija printeva pronašla je svoje mjesto na zatvorenim, pomalo strogim haljinama. Šarmantno, edgy i pomalo teatralno. Slavna dizajnerica je, u vlastitoj reinterpretaciji povijesti, majstorski vješto spojila ostavštinu prošlosti u dizajn sadašnjice te nam tako servirala vrhunski dizajnerski homage povijesti u neodoljivom spoju izmiješanih utjecaja i vlastite fascinacije.

 

Tina Lončar

photos: Guliver/Getty

 

Objavljeno: 21.02.2014. u 17:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p