SVJETSKA MODA

Mladenački bunt ili nešto više?

Gospodin Wang zna, ali ne pokazuje…

Velika znatiželja nadvila se nad kolekcije mladog Wanga, naročito zbog grandioznog otvaranja pred par sezona kada je, prikazujući novu siluetu amerikaniziranog pristupa, prikazao kako u njemu čuči izniman talent i moguća zamjena za velikog Michael Korsa. Američka moda, inače lišena teatralnosti kakva se događa na Starom kontinentu, uvijek je gajila jedan srednjostrujaški pristup pročišćenoj i minimalističkoj odjeći koja je oplemenjivala ponudu svjetske modne industrije.

Alexander Wang, kao mladić od kojeg se očekivalo mnogo, uzjahao je na valovima novog vala kojeg je najavila Anna Wintour. Nešto staro i nešto novo - deviza je koju je dizajner iskoristio ne bi li zacrtao svoj položaj na američkoj modnoj karti. Vrlo čiste, jasne i definirane kolekcije, u kojima je odavao počast američkom načinu življenja i fascinaciji sportom, dobile su redom pozitivne kritike koje su rezultirale velikim interesom pomodne ekipe diljem sjeverne hemisfere.

Njegova kolekcija za proljeće/ljeto 2011. donosi radikalni pomak od tipično wang-ovskog stvaranja. Isključivi naglasak na bijelo (sve)boji koja tako radosno najavljuje buđenje života u New Yorku (nakon par teških godina) pogodila je u jednom - Wang je pokazao kako ne treba koristiti crnu kako bi se ostavilo utisak. No upravo takav dojam, u kojemu je uspio iscrtati nove tendencije u svome promišljanju, vjerojatno će uzrokovati komešanje na prodajnoj strani.

                                    Odlična kolekcija gležnjača je baza svega!

Kolekcija, koja nimalo nije ziheraška i laka, stvara zanimljivu fuziju umjetnosti i funkcionalne nosivosti. Prilično pobacani i dekonstruirani komadi, kojima je pokušao oformiti novu liniju ženskog tijela, intenzivni su udarac ziheraškim kupcima u SAD-u, koji, nespremni na promjene, teško otvaraju svoj novčanik.   

Dakle, stvar je jasna - modna će kritika naći komade koje će znati cijeniti. Kupci? Ne baš. Biti će zanimljivo vidjeti kako će Wintour reagirati na takvo stanje. Možda će inzistirati na komadima s potpisom AW-u u većini editorijala?

 

Marko Banjavčić

Photo: Style.com

Objavljeno: 12.09.2010. u 14:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p