SVJETSKA MODA

Je li OK da model zbog krzna ode sa snimanja?

Aktivistica za prava životinja odbila posao koji se kosi s njenim uvjerenjima 

Australski model Ruby Jean Wilson, gorljiva aktivistica za prava životinja i veganka, prije snimanja za lookbook jednog modnog brenda, svoja je životna uvjerenja stavila ispred profesionalnih i odšetala sa seta kada je shvatila da bi u nekoliko lookova morala nositi pravo krzno. 

Ruby Jean, naime, od strane svojih agenata nije bila upučena u karakter lookbooka, a kada je shvatila kako prvi styling uključuje odjeću od pravog krzna, ispričala se ekipi i otišla te je na svom Facebook profilu objasnila svoj potez koji su mnogi podržali, a mnogi su ga, doduše, doživjeli vrlo neprofesionalnim. 

"Dugo sam razmišljala što da učinim, kako da ustanem i odem kada cijela ekipa računa na mene, no onda sam shvatila da jednostavno ne želim biti dio te priče", započinje Ruby te dodaje: "Ovim putem želim potaknuti svoje kreativne prijatelje da se izbore za ono u što vjeruju. Ako šutimo, znači da podržavamo takvo ponašanje i ništa se neće promijeniti. Radeći malene korake unaprijed i krečući od sebe - to je jedini način da dođemo do željene promjene. Koliko god sam se u trenutku odlaska sa seta osjećala anksioznom, ponosna sam što sam se zauzela za ono u što vjerujem. U to kako je nepotrebno ubijati životinje radi odijevanja kada je umjetno krzno zbog evolucije u proizvodnji postalo podjednako toplo kao i ono pravo", zaključila je australska manekenka.

Mnogi su uvjereni kako je postupak Ruby Jean Wilson krajnje neprofesionalan zato što je tim na nju računao kada su je bookirali, a ona se povukla netom prije snimanja čime je brend ostao bez modela u ključnom trenutku. Također, mnogi su naveli kako je to njezin posao i kako u njega ne bi smjela uplitati svoja privatna načela. Ruby je na to odgovorila kako nimalo ne žali zbog svog poteza te kako svaki akter u modnom svijetu ima odgovornost jer svojim likom podržava ono što fotografija prikazuje te kako su, da su imalo obratili pažnju na njezinu prezentaciju u javnosti, mogli znati da je aktivistica za prava životinja, protivnica pravog krzna i veganka. Ruby je stoga njihov potez shvatila kao čistu provokaciju. "Mi sami moramo zaključiti da nešto više nije kul. Činjenica da nas netko plaća ne znači da zbog toga moramo pogaziti svoja uvjerenja. Vrijeme je da kažemo stop krznu makar zbog toga izgubili nekoliko poslova", zaključila je Ruby.

T.L.
Foto: Instagram

Objavljeno: 01.12.2016. u 11:31

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p