SVJETSKA MODA

Model za pamćenje: Gia Carangi

Sretan početak i tužan završetak karijere američkog supermodela
Notorna priča brze slave i još bržeg pada obilježila je život prekrasne mlade žene Gie Carangi, koju modni svijet i danas karakterizira kao vodećeg supermodela svog desetljeća. Nakon duge i suverene vladavine plavuša na naslovnicama američkih Cosmopolitana i Voguea, krajem 70-ih na scenu je stupila tada 17-godišnja Gia, koja je karijeru gradila usporedo s drugim prominentnim modelima i prijateljicama - Janice Dickinson, Iman i Brooke Shields.


Gia je nastupila u okvirima u kojima su modne agencije tek stasale na noge, a o karijerama modela malo se tko uistinu brinuo - jedino bitno bilo je lansirati na tržište mnoštvo novih lica, čak i više no što su magazini tada imali potrebu angažirati, zbog čega je uspjeh Gie Carangi u tadašnjim uvjetima poprimio još veće razmjere.

Rođena od oca Talijana i majke Irkinje, modni agenti Giu su smatrali egzotičnim licem etničkog looka, a dizajneri, već pomalo zasićeni dominacijom plavih bombi, u Giji su pronašli idealnog modela za svoje kolekcije, kao stvorene za brinete toga doba. Osim Calvina Kleina i Ralpha Laurena, Gia je bila konstantna miljenica pariškog Diora i talijanskog Giorgija Armanija.

Preselivši se 1977. godine iz rodne Philadelphije u New York, Giji je trebalo tek godinu dana da stasa u profesionalnog modela, kojeg su željeli angažirati apsolutno svi urednici i dizajneri, a s njom su najradije surađivali fotografi Francesco Scavullo, Arthur Elgort, Richard Avedon, Denis Piel i još cijela plejada uglednih likova iz umjetničkih krugova. 1979. i 1980. Gia je bila jedini model koji je naslovnicu Cosma ukrasio čak dvaput u istoj godini, a regularno se pojavljivala i u američkom, britanskom i pariškom Vogueu, i to s one najbitnije, prednje strane.

Adolescencija ovog poznatog američkog modela prošla je u znaku štovanja lika i djela Davida Bowieja, čiji je pomaknuti te istovremeno glamurozni stil Gia obožavala imitirati. Slavna brineta stoga je jedva dočekala divlje i neobuzdane noćne provode u Studiju 54, u kojem je započela koketirati s drogama. Nakon marihuane, uslijedio je kokain, koji je već tada bio široko rasprostranjena droga među njujorškom elitom.

U ožujku 1980., od raka pluća umrla je Wilhelmina Cooper, Gijina modna agentica, nakon čega je njen život naglo krenuo silaznom putanjom. Nakon samo dvije godine aktivnog bavljenja modelingom, Gia je bila teška ovisnica o drogama, a glavni neprijatelj njene karijere postao je heroin. Iste godine već je bilo gotovo nemoguće raditi s njom. Nesretna ljepotica usred snimanja jednostavno bi zaspala, a tragove ubrizgavanja heroina vizažisti su teškom mukom prekrivali. Na naslovnici Voguea u studenom 1980., tragovi i razmjeri njena drogiranja bili su vidljivi i nakon pomnog retuširanja slika.

Gijina borba s ovisnošću dobila je još jedan čavao u lijes nakon što je u prometnoj nesreći preminuo njen veliki prijatelj i modni fotograf Chris von Wangenheim, zbog kojeg je američka ljepotica provela sate zaključana u kupaonici, istovremeno plačući i ubrizgavajući heroin u venu. Na jesen 1981. godine, njen izgled već je bio bitno drugačiji nego na početku karijere, no Gia je bila odlučna povratiti joj stari sjaj te je otišla na rehabilitaciju.

Nakon izlaska iz klinike, Giu je dočekao hladan tuš. Gotovo nitko od velikih faca s kojima je surađivala više ju nije htio angažirati, a jedinu šansu pružio joj je vodeći fotograf Comspolitana, Francesco Scavullo, koji joj je u travnju 1982. godine poklonio naslovnicu. Ovom gestom Scavullo je prekrasnom i nadasve problematičnom modelu dao priliku da svoju karijeru ponovno postavi na noge, a Gia je na coveru pozirala ruku postavljenih iza raskošne haljine, kako bi prekrila tragove drogiranja.

Jedna naslovnica ipak nije bila dovoljno za ponovni uspjeh te Gia uglavnom više nije dobivala velike poslove u Americi. Manje bitnim angažmanima posvetila se u Njemačkoj, Grčkoj, Brazilu i Rusiji, a 1986. godine život joj je još jednom okrenuo leđa - s tek navršenih 26 godina dijagnosticiran joj je AIDS. Dotad relativno nepoznata bolest svakim danom je grabila maha i dovela do Gijine smrti, 18. studenog 1986. godine, za koju je naposljetku malo tko znao.

Ipak, njena životna priča pamti se i danas, a prema njoj je 1998. snimljen i biografski film 'Gia', u kojem je glavnu ulogu zaigrala prekrasna Angelina Jolie, iduće godine nagrađena Zlatnim globusom za svoj glumački doprinos. Stephen Fried 1993. godine napisao je biografiju 'Thing of Beauty', dok je svjetlo dana 2003. na pristanak njene obitelji ugledao dokumentarac 'The Self-Destruction of Gia'. Gijinim stopama nastavila je Cindy Crawford, koju su mnogi u narednim godinama nazivali mini-Giom, prisjećajući se karizmatičnog modela, čija je zvijezda jako brzo zabljesnula i nedugo zatim bila zauvijek ugašena.


H.B.
Photo: giacarangi.com

Objavljeno: 28.09.2012. u 13:35
Tagovi: Gia Carangi, model

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p