SVJETSKA MODA

Modeli u Francuskoj sada trebaju medicinsku potvrdu prije izlaska na pistu

Novi zakon nastoji spriječiti promoviranje nezdrave mršavosti

Kako bi radili u Francuskoj, modeli će se moći kvalificirati za posao jedino ako uz svoj portfolio prilože i medicinsku potvrdu koja dokazuje kako imaju zdravu tjelesnu težinu. Osim ove, mjera koja stupa na snagu 1. listopada od magazina, reklamnih kampanja i websiteova zahtjeva da se svaka fotografija koja je promijenjena u postprodukciji označi s photographie retouchée (retuširana fotografija).

Najavljujući nova pravila igre u modnoj industriji, francuska je ministrica zdravstva Marisol Touraine objasnila kako su promjene potaknute potrebom da se spriječi harajuća rasprostranjenost anoreksije, kako među samim modelima, pa tako i među ženama na čiju pogrešnu percepciju utječu nerealni prikazi žena u modnim magazinima uzrokujući time frustraciju, manjak samopouzdanja te u konačnici i razne manifestacije poremećaja u prehrani (koji predstavljaju psihološke bolesti s najvećim postotkom smrtnosti).

"Izlaganje mladih ljudi nerealnim idealima ljepote koje proklamiraju mediji dovodi do osjećaja manje vrijednosti i manjka samopouzdanja što se u konačnici može odraziti i na njihovo psihofizičko zdravlje", nadodala je ministrica Touraine.

O prijedlogu zakona raspravlja se u francuskom parlamentu još od 2015. godine, a veliki je dio rasprave zaokupila dilema o nužnosti uključivanja indeksa tjelesne mase (BMI) u procjenu zdravstvenog stanja radnika u modnoj industriji. Sukladno smjernicama WHO-a, pothranjenost nastupa ako je BMI odrasle osobe ispod indeksa 18.5, a ekstremna pothranjenost ispod 17. Uvođenje zabrane samo na temelju preniskog BMI-a značilo bi zabranu za svakog modela koji želi raditi u francuskoj modnoj industriji, bilo na Tjednu mode u Parizu, drugim modnim manifestacijama ili pozirajući za modne editorijale glossy časopisa. BMI je kao kriterij procjene zdravstvenog stanja naišao na argument kako "ne odražava pravo zdravstveno stanje osobe", a pod pritiskom modnih agencija ubrzo je i odbačen kao nedostatan. Doktorima je tako ostavljena sloboda procjene kada je u pitanju zdravlje modela. Ne znamo kako funkcioniraju Francuzi, no na Balkanu riječi "slobodna procjena" obično znače mogućnost zarade izdavatelja potvrde čija se ekspertiza može relativno lako kupiti. Nadamo se, da to u prijestolnici mode ipak neće biti slučaj. Nadamo se da je konačno stiglo vrijeme da netko zaštiti čitav spektar maloljetnica bez gotovo ikakvih radničkih prava, u tom beskrupuloznom žrvnju u kojem nikoga nije briga ni za čiju dobrobit, osim za svoju vlastitu.

No, dok korupcija ne uzme maha, francuska je legislativa propisala kazne zbog nepridržavanja novih zakona. Agencije koje će zapošljavati modele bez medicinske potvrde mogle bi dobiti kaznu u visini € 75,000, a odgovorni kaznu zatvora do 6 mjeseci dok će magazini, koji nisu istaknuli da su fotografije retuširane, morati platiti € 37,500.

T.L.
Foto: Vogue Paris

Objavljeno: 10.05.2017. u 10:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p