SVJETSKA MODA

Modeli utezima varaju zakon

Dosjetile se kako lažirati tjelesnu masu
Chanel 
Francusko se zakonodavstvo ranije ovog mjeseca pozabavilo pitanjem definicije zdravog indeksa tjelesne mase za modele što je rezultiralo zabranom rada ekstremno mršavim manekenkama uz objašnjenje kako njihova tanašna pojava u očima šire javnosti promovira rastuću pojavu poremećaja u prehrani.
 
Agencije koje se ogluše na spomenuti zakon, kao i svi oni koji odluče angažirati modela s preniskim indeksom tjelesne mase, morati će snositi poprilično paprene novčane kazne, a njihovo kršenje zakona moglo bi ih odvesti i iza zatvorskih rešetki. Pariška odluka izazvala je čitav val polemika, a kako to obično biva, domišljati su se ponovo dosjetili načina kako zaobići pravila. Naime, The New York Observer navodi kako je jedna manekenka izjavila da djevojke, u maniri boksača koji prije medicinskog mjerenja piju litre i litre tekućine ili trče krugove kako bi se ugurali u željenu kategoriju, koriste razno razne načine da prevare sustav.
 
Najpopularniji način lažnog dobivanja mase među manekenkama su, naime, maleni utezi koje upliću u kosu, kao i vrećice s pijeskom skrivene u donjem rublju. Određeni modeli navode kako je pritisak da se dostigne zdravi indeks tjelesne mase za neke nedostižan zahtjev obzirom da su mnoge još vrlo mlade djevojke čije je tijelo u razvoju i stoga prirodno mršavo. Mnogi modni insajderi smatraju kako bi se veći učinak postigao da je odluka išla u drugom smjeru i zabranila rad modelima koji su maloljetni. Na taj bi se način poboljšali uvjeti rada u modnoj industriji, a odrasle žene na pistama i fotografijama modnih magazina postavile bi zdraviji ideal u očima javnosti.
 
T. L.
Foto: Getty images
Objavljeno: 27.04.2015. u 09:52
Tagovi: Supermodeli, modeli

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p