SVJETSKA MODA

Modni klasici na djelu

NY Fashion Week 2.dio

Tjedan mode u New Yorku polako dolazi svome kraju, a većina modom opsjednutih pojedinaca polako zbraja sve nezaboravne trenutke koje će pamtiti do prikazivanja iduće kolekcije.

Modni mag Oscar de la Renta ove je sezone skoro izazvao tektonski pomak ispod Velike Jabuke zbog davanja ruke pomoći Johnu Gallianu kojeg je ugostio u svome ateljeu. Premda John nije radio na njegovoj kolekciji, kako to navode u službenom priopćenju, bilo je više nego očito kako je diorovska silueta itekako ušla u ovu kolekciju u vidu inspiracije dok su make up i kosa odrađeni veoma Gallianovski.

                                                                                   Oscar de la Renta

Upravo je to ponukalo brojne pripadnike medije za njuškanje po toj 'problematici', ali to nije umanjilo važnost kolekcije koja je još jednom potvrdila Oscara kao kralja glamura. Njegove balske haljine i dalje nose etiketu jet set privlačnosti.

                                                                                               Rodarte

Na drugoj strani spektra nalaze se sestre Olsen koje preciznom slojevitošću za kuću The Row ubijaju svaku mogućnost kritike dok razrađuju luksuzne materijale u gotovo asketsku garderobu koja ne podnosi modne trendove niti hirove blogera i modnih urednica. Sličnom su se taktikom jedno vrijeme vodile i sestre Mulleavy za Rodarte, ali su ove sezone odlučile zaigrati na kartu nostalgije, odnosno mode kasnih osamdesetih - epohe i stila u kojem su odrastale. Njihova eklektična vizija oslobodila se okova umjetničkog prenemaganja, ali je zato dobila mlake kritike.

                                                                                    Calvin Klein

Francisco Costa za Calvin Klein i dalje vlada područjem iznimne kontrole i suzdržanosti ženske siluete, ubacujući uvijek premršave modele u predimenzionirane kožne kapute koje steže u struku, ravne i zatvorene haljine s naglaskom na 'kliničku' modu, ali i daje osjećaj moći koji je toliko jedinstven za minimalizam s potpisom Calvin Klein.

                                                                                               Proenza Schouler

Negdje na pola puta između kompleksne, arhitektonske vizije mode Phoebe Philo i modnog genija Nicolasa Ghesquierea, nalazi se kolekcija za sezonu jesen/zima 13./14. Lazara Hernandeza i Jacka McCollougha za Proenzu Schouler. S naglaskom na mekanoj teksturi, u koju se kunu, stvorili su viziju prepunu podatnih, zaokruženih ploha, jakni od najfinije kože i haljina koje se predaju osjećaju visoke mode. Njihova najozbiljnija i daleko najzrelija kolekcija dosad. I to bez kultnih komada koje će nositi svi kuleri!

Modni znalci New York su pozdravili uz reviju Marca Jacobsa koja je otvorena s gigantskim suncem koje je obasjalo pistu. Standardno Jacobs je oduševio kritiku i publiku i na pistu poslao izrazito nosivu kolekciju čiju su osnovu činile svilene pidžama odijela, pencil suknje i udobni kaputi obogaćeni pravim krznom.

 

Marko Banjavčić

Photo: getty/guliver

Objavljeno: 15.02.2013. u 13:18

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p