SVJETSKA MODA

Moj stil je SF bajkovitost

Intervju: Nađa Berberović
Nađa Berberović 
Jarkih boja, živopisne i bajkovite, ali u nekoj neobičnoj SF maniri, fotografije Nađe Berberović doimaju se pomalo nadrealno, kao da u njima stanuju neka čudnovata, mitološka bića, sanjive nimfe i neodoljivo lijepe vile. No, takav dojam niti ne čudi budući da su mitologija, legende i bajke najveća inspiracija ovoj talentiranoj sarajevskoj fotografkinji koja se u ovaj tip vizualnog umjetničkog izražavanja zaljubila još kao tinejdžerka.

S magisterijem vizualnih umjetnosti i komunikacijskog dizajna sarajevskog sveučilišta, Nađa za sebe kaže kako ju je oduvijek privlačila umjetnost, prvenstveno slikanje i crtanje, što je kasnije preraslo u ljubav prema fotografiji. Od malih je nogu bila zaljubljena u modu za što su krivi mamini modni magazini, maštala je kako će jednoga dana biti dizajnerica svakodnevno skicirajući haljine. Nedavno je svoj san iz djetinjstva i ostvarila pokrenuvši sa sestrom brend ženskih kožnih torbica. No, modna fotografija ipak je ostala u glavnom fokusu ove talentirane sarajevske fotografkinje s kojom smo porazgovarali o počecima, izvorima nadahnuća te BH modnoj sceni.
 
Kako je počela tvoja fotografska priča? Kada si krenula „škljocati“? Sjećaš li se što te potaknulo na samom početku, što te privuklo fotografiji?
 
Ljubav prema crtanju i slikanju „preusmjerila“ sam na fotografiju. To se dogodilo pred kraj srednje škole kada sam upisala tečaj fotografije. Moj prvi aparat je bio posuđeni Zenit, a sama sam razvijala crno-bijele fotografije u mračnoj komori. Moji prvi modeli, ili bolje rečeno, žrtve, bile su moja sestra i prijateljice.
 
Nađa Berberović
Estetika tvojih fotografija poprilično zalazi u domenu nadrealizma, opisala bih ju pomalo i kao SF bajkovitost. Kako bi ti sama opisala svoj stil? Što te privlači u tom odmicanju od realnosti?
 
Sviđa mi se taj opis i smatram da odlično oslikava moj stil. Moj stil jest bajkovit, a posjeduje i element znanstvene fantastike. Osim toga, dodala bih da je bogat simbolikom i mitološkim motivima. Na mojim fotografijama djevojke i žene su arhetipske boginje, personifikacije onih ženskih osobina kojima se umjetnici i pjesnici stoljećima inspiriraju. One su graciozne, snažne, veličanstvene i zavodljive, ali ujedno i nježne, profinjene, delikatne i eterične.
 
Nađa Berberović
 
Imaš li fotografske uzore? Nekoga tko je snažno utjecao na tvoj stil?
 
Postoji velik broj umjetnika čiji me radovi inspiriraju i koji su ostvarili značajan utisak na moj osobni stil. Međutim, to nisu samo fotografi, već i slikari i kipari, pa čak i pjesnici. No, moja najveća inspiracija je književnost, začarani svijet mitologija i bajki, ali i moj unutarnji svijet snova i mašte. Od slikara bih izdvojila simboliste i pre-rafaelite, poput Dante Gabriel Rosettija i Gustave Moreaua. Što se tiče fotografa, spisak je podugačak: Oleg Oprisco, Margarita Kareva, Kirsty Mitchell, Mert & Marcus, Annie Liebovitz, Miles Aldridge, Nick Knight, Patrick Demarchelier, Richard Avedon, Zhang Jingna, Paolo Roversi, Norman Jean Roy, Camilla Akrans, Elizaveta Porodina, Steven Meisel, Tim Walker i mnogi drugi.
 
Nađa Berberović
Obzirom da živiš i radiš u Sarajevu, zanima me kakva je klima na modnoj sceni? Otvara li se BiH svijetu, osjećaš li da se ide prema naprijed? Dolaze li možda neki novi klinci i, ako da, možeš li nekoga izdvojiti?
 
Jako sam optimistična po pogledu BH modne scene. Ne prođe ni dan, a da se ne pojavi neki novi talentirani modni dizajner/ica, fotograf/kinja, blogger/ica, ili neki novi modni portal/blog. Veselim se svakoj novoj kreativnoj mladoj osobi koja je u stanju da na BH modnu scenu donese dašak unikatnosti i svježine, a vjerujem da je takvih sve više i da njihovo vrijeme tek dolazi. Pohvalila bih rad modnog bloga Shush-Mush te portala Modamo.info, a od novih mladih fotografa izdvojila bih Hamzu Kulenovića, Armina Čolu i Aidu Redžepagić.
 
Nađa Berberović
Koliko je teško profesionalno se baviti fotografijom u BiH?
 
Kao i za sve ostale stvari u životu, odgovor zavisi od osobe kojoj postavljate pitanje. Pravi uspjeh nikada ne dolazi lako. Rekla bih da se nije teško profesionalno baviti fotografijom u BiH, ali da je teško živjeti od fotografije. Jedan od razloga je taj što nekoliko poznatih BH fotografa već godinama drže „monopol“ u polju modne i komercijalne fotografije , a novim i mladim fotografima se rijetko pruža šansa. Međutim, s novom mladom i svježom modnom scenom konačno do izražaja dolaze i novi talentirani mladi fotografi.
 
Nađa Barberović
Što je za tebe dobra fotografija? Je li važnija priča ili pak neka tehnička strana? Ili ipak oboje?
 
Kao i u svakoj drugoj umjetnosti, i forma i sadržaj su podjednako bitni. Ako mijenjamo formu, mijenjamo sadržaj, i obratno. U fotografiji pod formom podrazumijevamo upravo taj tehnički aspekt. Naravno, bez poznavanja osnova fotografije nemoguće je napraviti kvalitetnu fotografiju. Međutim, onaj aspekt koji mene kao umjetnicu najviše zanima je sadržaj, odnosno priče. Sve je bitno – i rasvjeta, i poza i ekspresija modela, šminka, styling, lokacija, a najviše od svega – pravi trenutak. Svi ovi vizualni elementi podjednako „grade“ priču jednog fotografskog editorijala.
 
Nađa Berberović
Otkrij nam, na čemu trenutno radiš? Kakvi su planovi za budućnost?
 
Trenutno radim na nekoliko projekata, od kojih bih izdvojila seriju Wonderland koja je nastala u suradnji s butikom Metaphysika iz Sarajeva, a koja je inspirirana likovima iz knjige Alisa u zemlji čuda. Osim toga, već duže vrijeme radim na jednom osobnom projektu - ciklusu Goddesses (Boginje) u suradnji s iznimno talentiranim dizajnerom Draganom Smiljanićem iz Beograda koji stoji iza brenda Blackbirdfield. U skoroj budućnosti planiram se više posvetiti modnoj fotografiji te otvoriti vlastiti fotografski studio.
 
Nađa Berberović
 
Tina Lončar
Foto: Nađa Berberović
Objavljeno: 06.05.2015. u 10:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p