SVJETSKA MODA

„Moj stil je slobodan, nesavršen, samo moj.“

Intervju: Judita Franković

Judita Franković spada u kategoriju glumica koje sigurno nećete pronaći u žutoj štampi, ali koja će, kada se pojavi na crvenom tepihu oduzeti dah svima. Bez obzira radi li se o trendy proljetnoj kombinaciji koju je nosila na otvorenju zagrebačkog H&M-a, retro kombinaciji s izložbe Noir kostima ili srebrnkastoj haljini u kojoj je primila Nagradu hrvatskog glumišta- Judita zna znanje i stoga ni malo ne čudi što smo se odlučili za intervju s njom.

U zadnje vrijeme te sve češće viđamo na različitim događanjima u Hrvatskoj i uvijek nas oduševiš svojim kombinacijama. Koristiš li usluge stilista?

Hvala na komplimentima. Modu volim jer mi dozvoljava kreativno izražavanje. Moj stil dio je moje osobnosti kao i knjige na mojim policama. Nosim ono što mi se sviđa, u nekom trenutku to će se svidjeti većem ili manjem broju ljudi, ali naučila sam ne treba težiti svima se svidjeti.  Svemu treba dati neki vlastiti pečat. Što se stilista tiče, s njima sam surađivala na snimanjima i uvijek je bilo ugodno, privatno nikad nisam, jednostavno nemam tu naviku, ali uvijek ću prihvatiti dobru ideju pod uvjetom da se ja u tome dobro osjećam.  

Hrvatske glumice često  svrstavaju među najbolje odjevene žene. Što misliš, zašto je tako? Koje svoje kolegice bi izdvojila kao najbolje odjevene?

Vjerojatno zato što modu, kao i glumu shvaćaju kreativno, kao igru. Izdvojila bih Ivanu Roščić, Natašu Janjić, Mariju Borić, Lindu Begonja, ali i Ivanku Mazurkijević, Mare Milin, moju mamu, moju sestru, moju prijateljicu Ninu.... ma ima divnih žena.

Mnogi Hrvatima zamjeraju uniformiranost. Kakav je tvoj stav o tome? Jesmo li uistinu toliko nemaštoviti i nekreativni kao što neki tvrde?

Ide na bolje. Ekipa se malo opustila, hvala bogu. Ali ima tu prostora za još slobode i individualnosti.

Opiši svoj stil u nekoliko rečenica.

Ima jedna izreka koja kaže: ako hoćeš nove ideje čitaj stare knjige. Tako ja pratim trendove, spajam staro i novo, isprobavam, kombiniram, igram se, griješim, ispravljam. Takav je moj stil, slobodan, nesavršen, samo moj.

Koji trendovi i komadi su te osvojili ove sezone?

U moru svega, odlučila sam prekopati svoj ormar i moram vam reći  trenutno imam sve što mi treba.  Slaba sam najviše na cipele, pa sam tako kupila jedne divne klompe, onako japanski đir.

Što misliš o radu hrvatskih dizajnera? Imaš li neke favorite među njima? Koliko ti je općenito važan dizajnerski potpis?

Dizajnerske stvari uglavnom gledam jer nemam novaca da ih kupujem. Kad bih birala nosila bi definitivno Aleksandru Dojčinović jer radi ženstvene i profinjene stvari , Elfse jer su zabavni i veseli, za posebne prilike Borisa Pavlina. Jasmina Arnautović i Anamarija Asanović imaju zgodne, nosive stvari...Teo Perić za Mak-bacila sam oko na jedan baloner, ali ne znam je li bio za prošlu sezonu ili  ovu

Dobila si nagradu Hrvatskog glumišta za ulogu u Judith French. Koliko su ti važne nagrade, a koliko mišljenje šire publike?

S predstavom Judith French se dogodilo da dobro reagira i publika i kritika. Dobro je da postoji balans. Kad radim nikad ne razmišljam o tome što će netko reći i misliti,  tu  redatelj, kao vanjsko oko ima teži zadatak, on mora imati cjelinu u glavi i davati smjer. Nagrade su u redu, ali kad ih dobiješ treba ih staviti na policu i radit dalje kao da se ništa nije dogodilo. U glumi se ne bi smjelo živjeti na staroj slavi, nego stalno kopati i tražiti, podizati, a ne smanjivati kriterije.

Često glumiš u dječjim predstavama. Jesu li djeca zahvalna kazališna publika, s obzirom da svi govore kako su današnja djeca opsjednuta računalnim igricama, Facebookom i sl.?

Ma djeca su sjajna publika, ali problem je u tome što predstavu trebaš prodati odraslima. A oni hoće nešto instant i simpatično, nakon čega dijete neće postavljati puno pitanja. Ne znam , čudna su vremena, sve je previše instant i dostupno i lako. Blažena vremena kad je samo kava bila instant.

Koji su tvoji kriteriji kada biraš ulogu?

Uloge biram po srcu i intuiciji. Želim živjeti i raditi tako da me stvari vesele, da im se maksimalno posvetim. Upozorili su me da bi mogla brzo izgorjeti, ali  mislim da je tajna upravo u tome da radiš ono što iskreno želiš, onda se događa jedan poseban adrenalin od kojeg letiš i zbog kojeg si živ. Naravno da se kroz život događaju greške, ali upravo sam iz grešaka najviše naučila.

Borina Kopčić

foto: Judita Franković private, promo

Objavljeno: 13.06.2011. u 10:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p