SVJETSKA MODA

Najbolje od CRUISE kolekcija!

Što predlažu dizajneri u nešto lakšoj varijanti?

Cruise ili resort kolekcije, koje svojom jednostavnošću i neopterećenošću velikim tjednima mode (veljača i rujan kao isključivo modni mjeseci) najčešće dolaze u naše živote krajem svibnja, inspirirane su raznim ljetnim motivima, ali su i dobar pokazatelj što nas očekuje u rujnu.

Naime, budući da ovakve kolekcije nalaze svoje uporište u toplijem dijelu godine, zanimljive su zbog tendencija iz kojih se može iščitati jesenska inspiracija poznatih dizajnera za sezonu proljeće/ljeto. Najčešće orijentirane ka iznimno zagriženim kupcima koji i u vrućim danima žele biti apsolutno u trendu, a nisu pronašli savršene komade u proljetnoj kolekciji, resort nam donosi cijeli asortiman upotpunjen finim kaftanima, dimijama, lakšim materijalima poput pamuka, svile i lana, ali i pripadajućim modnim dodacima.

Kako su etablirani hrvatski dizajneri (Galaš, Sever, Klarić...) reagirali na aspekt stvaranja resort kolekcija moći ćemo vidjeti u Bolu na Braču početkom srpnja, a do tada pogledajmo što su nam pripremili stanoviti svjetski modni genijalci.

Alexander Wang Resort 2011

Mladi Wang, protege Anne Wintour, koji nas već neko vrijeme osvaja svojim referencama koje pronalazi u američkom načinu života, odlučio je pročistiti svoju proljetnu, ali i jesensku kolekciju te predstaviti zanimljive komade koji će naći svoga kupca.

Zašto? Njegov stav je tu. Vrlo decidirano koketira s urbanom modom, ali u nešto subverzivnom izdanju. Okrenuo se istraživanju početaka urbanosti, onoj prvotnoj ideji funkcionalne, ali i stilski osviještene odjeće koja transformira žensko tijelo.

Asimetrični kroj je tu, geometrija linija također, stvaranje volumena na mjestima gdje ga prirodno nema te moment androgenosti - svi su ovi motivi stali u cruise kolekciju dostojnu pažnje.

Kada biste uspoređivali njegov rad na jesenskoj kolekciji i nastojali ga fiktivno prebaciti u vruće doba godine - dobili biste set odjevnih komada koje sačinjava cruise kolekciju.

Gucci Cruise 2011

Frida Giannini zna što prava Gucci žena želi kada ide na odmor. Glamur, seksipil i mnogo dobrih haljina kao stvorenih za lagane šetnje sa voljenim muškarcem ili odlaske na koktel večeri s curama.

No, modno gledajući, nisu stvari uvijek tako jednostavno i ponekad je zaista težnja na izgradnji nove siluete koja će zadovoljiti sve one gladne duše željne new look-a. Gospođa Giannini već par sezona famozno dokazuje kako joj razni stilovi, bili oni iz disco osamdesetih ili iz suvremenih indie strujanja, leže i kako zna ponuditi tržištu pravu mjeru mode, elegancije, ali i funkcionalnosti.

Takva je i cruise kolekcija koja u sebi sadrži, ali i stvara ljetne trendove. Blijede vizije morske božice u suprotnosti su sa militantnom kraljicom koja se ne libi ostvariti sve svoje ciljeve.

Mnoštvo detalja, inzistiranje na luksuzu te odlično krojeni komadi koji laskaju ženskoj figuri naći će svoje mjesto u kolekciji svake prave Gucci djevojke.

YSL Resort 2011

„ Kako se referirati na prošlost te pritom ostati dostojanstven?" - glavna je misao koju je Stefano Pilati, odlični modni um iz brenda YSL, tražio u stvaranju resort kolekcije koja mora ponuditi nešto novo.

Pilati, kao osoba koja se obožava omotati u monokromatsko stvaranje, odnosno vrlo dobro kotira u granicama između crne (ne)boje i bijele (sve)boje, najčešće se bazirajući na sivoj, pokazao je kako zna iskoristiti sve prednosti bogate modne povijesti kuće YSL, naročito zanimljiv spektar boja.

Totalno neočekivano, za svoju je resort kolekciju upotrijebio bljeske ljubičaste, koraljne i fuksije čime je odlično razradio klasičnu YSL ideju prepunu klasičnih komada.

Zanimljivo, drugačije i vrlo Pilati.

Cavalli Cruise 2011

Ako netko zna iskoristiti sve čari ljeta, onda je to Cavalli, odnosno njegovi odjevni komadi koji naprosto dozivaju svaku ljepšu i krajnje opuštenu stranu života. Šarenilo boja i uzoraka, seksipil kao normalna pojava i eksploatacija talijanskog pogleda na modu postali su sastavni dio ostarjelog Cavallija.

Snažne vizije žene ljeta, lišene svakog složenijeg modnog izričaja. Kolekcija kao stvorena za obilazak hrvatskih turističkih meka - Hvara i Dubrovnika, naravno, jahta uključena.

3.1.Philip Lim Resort 2011

Miljenik stanovitih poznatih Hrvatica, Philip Lim je postao nezaobilazno ime svjetske modne scene, naročito kroz prožimanje naoko jednostavnih motiva s  nešto složenijim teksturama.

Stvarajući resort kolekciju, u kojoj je centralna ličnost Bianca Jagger i njeno ludovanje njujorškom scenom kasnih sedamdesetih, Lim se dotaknuo glamura nekih prošlih vremena kada je naglasak bio stavljen na formu žene, bez obzira na moguća odudaranja od krute simetrije u koju se mnogi kunu.

 

Burberry Pre-Collection 2011

Za razliku od ostatka dizajnerskog svijeta, iznimno talentirani Christopher Bailey, koji je posljednje dvije godine dokazao zašto ga se slavi kao glavno lice novog buđenje engleske scene, odlučio je prikazati par odjevnih kombinacija u kojima se naziru tendencije nove sezone.

Nježno, ali i kruto, seksipilno, ali s određenim "rubom" i više nego vividnim stavom za sadašnje i buduće gradske princeze. Inspiracija u kolonijalnim odijelima iz 30'tih i 40' tih godina 20.st je vidljiva bez prikrivanja suvremenih vizija žene kojima nas je Bailey već razmazio.

 

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 08.06.2010. u 11:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p