SVJETSKA MODA

Najbolji editorijali Carine Roitfeld

10 suradnji za pamćenje

Vijest da Carine Roitfeld odlazi iz pariškog Voguea proširila se poput požara među zaljubljenicima mode. Carine nikada nije popustila trendu celebrity lica u editorijalu koji je (pre)čest u američkom izdanju najutjecajnijeg modnog magazina na svijetu, nego je uspjela zadržati umjetnički pristup editorijalima. Ova krhka Francuskinja je voljela modu i modni svijet je volio nju, vjerojatno jer nikada nije postala rob oglašivača u mjeri u kojoj je to postala njena američka kolegica Anna Wintour.

Njenu karijeru obilježilo je pregršt dobrih editorijala. Neki su i nas šokirali, neki oduševili, neki nam ni danas nisu sasvim jasni, ali najvažnije je da reakcija nije izostala. Danas vam izdvajamo tek nekoliko najboljih.

Travanj, 2009.


Editorijal Patricka Demarcheliera No Smoking u kojem Lily Donaldson glumi mladu majku podigao je mnogo prašine. „Ona puši, a trudna je.", „Nije nikakav uzor mladima.", „Propagira nemar prema djeci" samo su neke rečenice koje su se mogle čuti u javnosti zbog ovog editorijala. 

Kolovoz, 2007.


Vole se, ne vole se, možda se ipak vole? Nitko ne zna kakav je uistinu  odnos dviju najcjenjenijih modnih urednica na svijetu. Ali iako se Carine znala našaliti na račun Anne, posvetila joj je editorijal L'Icone kojeg je snimio Mario Testino. Snejana Onopka je savršeno utjelovila Annu Wintour, a je li editorijal uistinu oda ili provokacija na račun američke modne urednice, prosudite sami

Rujan, 2004.


Pojam modne žrtve dobio je novo značenje u editorijalu s potpisom Patricka Demarchelierea s Eugeniom Volodinom koja poput moderne Ofelije leži mrtva na proplanku. Neki su zbog razmazanog ruža i raširenih nogu sugerirali kako je tema editorijala silovanje.

Listopad, 2010.


Još jedno koketiranje sa seksom i S/M igrica je dokumentirano u editorijalu Stevena Kleina s Larom Stone. Lara Stone kao domina, poljupci između transvestita i kavijar po muškim tijelima za neke su bili jednostavno previše, ali ne i za Carine.

Prosinac, 2006.


Otprilike u to vrijeme počela je hajka na mršavice koje hodaju po pistama, a Carine je iskoristila trenutak angažiravši Terrya Richardsona koji je snimio Coco Rocha okruženu hranom i posutu brašnom, simulirajući egzorcizam u editorijalu naziva Bapteme De Diable.

Listopad, 2010.


Godinama borci za ljudska prava upozoravaju na prevlast bijelih modela u modnoj industriji. Carine je na nezgodan način odlučila ispraviti nepravdu te je angažirala Laru Stone i obojala je u crno. Dok su neki to shvatili kao uvredu, drugi u ovom nedavnom editorijalu vide samo genijalnost autora. Kojoj god skupini pripadali morate priznati kako Lara jednako dobro izgleda i u crnom i u bijelom izdanju.

Kolovoz, 2008.


Poznato je kako modne urednice ne shvaćaju hajku na industriju krzna. Svoju poruku Carine je poslala jednog vrućeg kolovoza, u editorijalu u kojem Raquel Zimmerman sugestivnim položajem ruku pokazuje što misli o borcima za prava životinja. Mario Testino je dobro oživio uredničku ideju, a Carine je u miru nastavila nositi kožu, krzno i ostale, ponekad moralno upitne, materijale.

Listopad, 2005.


Natasha Poly praktički gola sa neobičnom aurom oko sebe. Mnogi su u njoj vidjelu djevicu Mariju, prije svega zbog marame na glavi, ali i komada s natpisom Jesus Loves me. Craig McDean je istinu uspio da Natasha izgleda blago i produhovljeno, a krajnji cilj- provokacija, je itekako postignut.

Kolovoz, 2002.


Modelling veteranka Eva Herzigova na sve četiri, odjevena u čednu kombinaciju bijele bluze i haljinice, položena na sve četiri liže dlan poput psa. Tek kasnije zamijetite ružičastog psića izrađenog od balona. Nitko ne zna što je Carine željela ovim editorijalom poručiti, niti je li htjela išta drugo osim podići malo prašine. Prošlo je osam godina, a editorijal i dalje pamtimo. Koja god namjera bila- uspjela je.

Veljača, 2009.


Jedan od naših najdraži editorijala naziva LARA FICTION NOIR prikazuje Laru Stone kao zgodnu vampiricu koja se poigrava s dva muška modela. Editorijal je djelo Stevena Kleina.

 

Borina Kopčić

foto: Fashiongonerouge, Fashionologie, iModels.com

Objavljeno: 21.12.2010. u 19:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p