SVJETSKA MODA

Najsnažnija kolekcija kuće Prada

Recenzija by Grgo Zečić

Miuccia Prada ovaj je tjedan u Milanu prikazala jednu od svojih najsnažnijih kolekcija koja unutar jedinstvenog koncepta ujedinjuje sve ono u što velika dizajnerica tvrdoglavo vjeruje. Bilo da se radi o komunističkim kaputima ili čipkastim haljinama Prada uvijek izaziva spletove neobičnih inspiracija koje jedino na površini njenog svijeta imaju smisao i povezanost. Za iduću sezonu Prada je zagrebala puno dublje te nas još jednom podsjetila na fenomenološku važnost svoje mode.

Dok se ostali dizajneri igraju trendova pokušavajući ženama podvaliti uvijek iste arhetipove: "žena borac", "vamp žena", "žena s crvenog tepiha", Prada stvara vlastito biće koje je potpuno neovisno od svega onoga što se u modi događa. Schizofrenija njezinih inspiracija ovog puta je doslovno eksplodirala kao da je dizajnerica pronašla svoju svetu česticu u CERN-ovom centru na švicarsko-francuskoj granici. Dizajnerica se nije zamarala geografskim granicama već se fokusirala na međuprostor koji tvori sudar realnosti i surealnosti.

Robotičnost njene žene iznenađuje brojnim humanim karakteristikama tvoreći frapantno neobičan kontrast. Nije moguće pronaći direktnu inspiraciju niti je moguće u svega nekoliko rečenica opisati njenu ženu. Dugi pogrebni sakoi iz klasične muške mode sudarili su se sa kakofonijom printeva iz 70'ih dok ukrasni ornamenti po čvrstim teksturama izazivaju osjećaje manične romantike. Pradine kultne suknje ovog puta su pale u drugi plan jer glavni fokus je na širokim hlačama istog uzorka koje zajedno sa spomenutim suknjama tvore siluetu.

Očekivano, Prada odbija igrati po trivijalnim pravilima onoga što smatramo ženskim seksepilom i glamurom. Zapravo dizajnerica izaziva naš brzopleti jezik koji ne zna da li da određene modele počasti sa epitetom "prekrasno" ili "ružno". U cijelom tom procesu ono što zabavlja dizajnericu nije odjeća nego mi koji istu zbunjeno promatramo. Pradin eksperiment stoga nije modni već manipulira sa nama kako bi izazvala reakciju koju će mudro promatrati i dobro se nasmijati. Veliki broj stvarnih žena Pradinu kolekciju će odbaciti u jednom dahu i etiketizirati ju kao neozbiljnu pogrešku. Takav stav isto tako treba uvažiti jer Prada nije nužno nježna prema svakodnevnom ženskom tijelu.

Modeli iz nove kolekcije koja obiluje kompleksnim slojevima mogu istinski pristajati jedino mršavim djevojkama kao što su Natasha Poly ili Anja Rubik. Ipak, finalni uspjeh kolekcije je puno važniji za svaku stvarnu ženu koja je umorna od banalnih modnih natezanja. Koliko god ekscentrična i teška njena kolekcija bila Miuccia točno zna što je i kako najbolje za ženu budućnosti. 

Grgo Zečić

Objavljeno: 25.02.2012. u 17:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p