SVJETSKA MODA

'Nakon prvog turbana na Instagramu, dobila sam poziv za New York Fashion Week'

Intervju: Blanka Slak Rupnik

Blanka Slak Rupnik

Pasionirani ljubitelji šešira reći će vam kako se u toj neodoljivoj, bezvremenskoj ekstenziji stila skriva nešto neobjašnjivo šarmantno, ženstveno i elegantno, chic pa čak i pomalo dekadentno. Ako volite sva ta čudesna pokrivala za glavu, svaki će vam styling bez njih djelovati nekako prazno i nedovršeno, a čak ćete se i onima koji vas okružuju doimati čudnima kada vas tu i tamo vide gologlave. Vjerujte nam na riječ, u turbane, kape i šešire svih mogućih modela, oboda i dezena, zbilja se lako zaljubiti.

Upravo tu strast spram šešira gaji i osebujna slovenska dizajnerica Blanka Slak Rupnik s bečkom adresom, instantno prepoznatljiva po svom eklektičnom stilu odijevanja koji u nekim segmentima asocira na onaj dizajnerice Mary Kate Olsen i blogerice Maje Wyh. Od tinejdžerskih su je dana, kaže, primjećivali na ulici upravo zbog vrlo odvažnog stila odijevanja koji bi sama opisala kao "unikatan, udoban i s muškom notom te mnogo retro štiha koji se najviše očituje u odabiru nakita koji svakodnevno nosi, te naravno pokrivala za glavu" koja su postala njezinim zaštitnim znakom. I baš je oko njih Blanka isplela svoju dizajnersku priču pokrenuvši vlastiti modni brend World of HatsByBSR koji trenutno u ponudi ima fantastične turbane, trake za kosu i šubare pa čak i pokrivala za glavu namijenjene djeci.

Blanka Slak Rupnik
Blanka je isprva započela s redizajnom starih šešira, a 2014. je godine iz radoznalosti sašila svoj prvi turban, a taj se pothvat iz ljubavi ubrzo pretvorio u uspješan posao. "Pokrivala za glavu su bila moja velika strast još od malih nogu! Imaju baš pravu mjeru tajnovitosti, šarma i bezvremenosti što su za mene ključni elementi dobrog stila," govori Blanka te dodaje kako je istovremeno s izradom šešira započela i s pisanjem modnog bloga Attitude by BSR, kako bi se približila široj publici. No, do ozbiljnog je proboja na tržište došlo kada je prvu fotografiju turbana sa svojim potpisom objavila na Instagramu. Samo 14 dana kasnije uslijedio je poziv za sudjelovanje na New York Fashion Weeku gdje je u sklopu svog pop up storea predstavila svojih prvih 10 dizajniranih turbana i beanie kapa.

Blanka Slak Rupnik
"Sva se moja pokrivala, od turbana, preko traka do šubara, prodaju na različitim mjestima u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Na proljeće krećem u osvajanje Italije i Rusije, a nadam se kako će uskoro na repertoaru biti i Hrvatska. Svoj prvi butik otvaram ovog proljeća u centru Beča i tu će biti srce mog kreativnog djelovanja koje će kupci mogu iskusiti", otkriva svoje planove dizajnerica čije šešire zasad možete nabaviti na online stranici World of HatsByBSR. Uzmemo li u obzir ekscentričnost i dekadentnost turbana, nismo mogli ne pitati Blanku kakve žene nose njezine šešire. "Žene koje nose moja pokrivala za glavu su samosvjesne, emancipirane i imaju razvijen i istančan stil te cijene unikatnost i ručni rad. Mogu se i pohvaliti zbilja posebnim ženama koje su moje klijentice, od poznatih žena iz svijeta biznisa, a tu su i operne pjevačice, dizajnerice, ilustratorice i stilistice iz cijelog svijeta." To niti ne čudi jer su Blankini šeširi pedantno izrađeni do posljednjeg detalja, svaki komad izrađen je ručno, od najfinijih materijala...

Blanka Slak Rupnik
Grad u kojem provodiš dane, vibra, ulice i ljudi, svakako su kulisa za inspiraciju svakog kreativca, a to će potvrditi i Blanka koja se s obitelji iz Slovenije preselila u austrijsku prijestolnicu prije nešto više od dvije godine. "Obožavam Beč i ljepotu ovog grada. Ljudi se u Beču vrlo klasično odijevaju, izrazito cijene visoku kvalitetu i ručnu izradu što meni mnogo znači za moj posao. Bez obzira na starosne skupine, žene se u Beču poprilično slično odijevaju, izrazito su uniformirane. Vole klasiku, no uočit ćete da mnogo pažnje pridaju luksuznim modnim dodacima poput nakita, satova i torbica poznatih modnih dizajnera."


Blankin dizajn osvaja svijet munjevitom brzinom, a mi se nadamo kako ćemo njezine fantastične turbane, krznene šubare i trakice uskoro viđati i na hrvatskim ulicama koje svakog dana, srećom, postaju sve sklonije ovoj bezvremenski elegantnoj i neodoljivoj ekstenziji stila. 

Foto: World of HatsByBSR

Objavljeno: 03.01.2017. u 13:24

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p