SVJETSKA MODA

Nadrealistična Schiaparelli i mistični Dior su haute couture kolekcije dana!

Čarolija haute couture tjedna mode ove sezone je fantasična!
Haute couture tjedan uvijek s nestrpljenjem iščekujemo. Visoka moda je ultimativni izričaj kreativnosti i nerijetko trenutak u kojem se vrlo lako izgubimo maštajući o odjevnim predmetima čija cijena nerijetko seže vrtoglave šesteroznamenkaste i veće iznose. Ovih dana, nakon itekako turbulentne godine za cijeli svijet a posebice modnu industriju, imamo ponovno priliku doista uživati u maloj renesansi visoke mode.

Kažem u renesansi jer mi se čini kako su ponajbolji svjetski dizajneri koji stoje na čelu modnih kuća, proteklih 12 mjeseci mogli odahnuti, barem kreativno. Usporavanje cijelog svijeta učinilo je svoje. Tako je modna industrija (donekle) osvijestila činjenicu kako je njen ciklus posljednjeg desetljeća radi brzinom svjetlosnih godina. Iako je nezamislivo za očekivati kako će modna industrija u potpunosti promijeniti obrasce ponašanja, svaka pozitivna promjena, ma koliko mala, je dobrodošla. A kao rezultat imamo kolekcije visoke mode nekoliko dizajnera koje su naprosto fantastične iako prikazane u cijelosti u digitalnom obliku. Iako s nestrpljenjem iščekujemo haute couture kolekciju kuće Chanel i debitantsku kolekciju kuće Fendi i kreativnog direktora Kim Jonesa, kolekcije kuća Dior i Sciaparelli posebno su se istaknule.

Otkako je Daniel Roseberry preuzeo kreativno vodstvo modne kuće Schiaparelli, njegova vizija odjeknula je poput žestokog krika modnim svijetom. Flambojantan dizajner učinio je parišku modnu scenu ponovno kul mjesto za sve modne entuzijaste. Baš poput Else Schiaparelli, Roseberry obožava suprotstavljati boje, oblike i teksture i sjajno razumije nadrealizam i sve njegove čari. Također, odlično razumije svijet u kojem živimo pa ne iznenađuje kako je upravo Lady Gaga odabrala njegovu haljinu za nastup na inauguraciji američkom predsjednika Bidena. Zasigurno ste prije nekoliko mjeseci zapazili i Kim Kardashian u krajnje neobičnoj izdanju – zelenoj haljini od čvrstog sjajnog korzeta s istaknutim muškim torzom. Upravo je to okosnica Roseberryjeve haute couture kolekcije.


U crnoj verziji osvanula je haljina s upečatljivim muškim torzom na koju se nastavlja voluminozna svečana suknja i predimenzionirana mašna u ružičastoj boji. Veliki volumeni haljina, predimenzionirani nakit poput naušnica koje su toliko teške i velike da postaju naizgled grube i barbarske te sjajno oko za kolorit razlog su zašto je ovo jedna od dosad ponajboljih prikazanih kolekcija sezone.Od 2016. Chiuri je Dioru udahnula potrebnu svježinu i marketinški ga usmjerila u pravom smjeru. Bez obzira volite li estetiku ove Talijanke, neoboriva je činjenica da ima nos za modnu industriju i itekako dobro zna pozicionirati Dior kao jednu od najpopularnijih modnih kuća i brendova. Ono što je Chiuri učinila je sasvim jednostavno. Umjesto staromodnog koncepta ženskog šarma, usmjerila se na fenomen 'ženskog pogleda' (eng. female gaze).Veliki feministički zaokret jasno je orijentirao putanju brenda, pa je tako i ova haute couture kolekcija još jedno izdanje istog. Inspiraciju za ovu kolekciju crpila je iz tarot karata i ženskog odnosa prema istima. Kako ističe, više od koncepta pogleda u budućnost koju iste nude, više ju je fasciniralo ono što možemo o sebi naučiti. Tako je cijela kolekcija prožeta mističnim likovima tarot karata odjevene u bogate haljine od svile i chenille tkanine s lajt motivom municioznih zlatnih detalja. Cijelu kolekciju prikazala je kroz film Gomore Mattea Garronea koji možete pogledati u nastavku.

Foto: Youtube, Instagram, Dior, Schiaparelli
Objavljeno: 26.01.2021. u 13:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p