SVJETSKA MODA

Neutralne nijanse i uzorci na ulicama Kopenhagena kao ultimativna inspiracija

'Skandi' potpis za drugačije i posebne stylinge!

Premda smo kada govorimo o modnim metropolama, naviknuti na Pariz, London, Milano i New York, unazad nekoliko godina Tjedan mode u Kopenhagenu nametnuo se kao nezaobilazna modna meka. Prepoznatljiva skandi estetika, monokromatski lookovi i pročišćene linije samo su neki od sinonima koje vezujemo uz skandinavsku modnu prijestolnicu, stoga nimalo ne čudi što je upravo ovaj Tjedan mode onaj koji zadovoljava i najzahtjevnije.

Proteklog vikenda završio je još jedan Copenhagen Fashion Week na kojem su svoje kolekcije pokazali već dobro znani brendovi kao što su Ganni, Cecilie Bahnsen, Saks Potts, Stine Goya... Ono što su nam ovog puta Skandinavci predstavili jest pregršt zanimljivih kolekcija kojima se prožima prepoznatljiv skandi potpis, dakle jasne linije, neutralna paleta boja, ali i poigravanje s uzorcima i krojevima koji kao finalni rezultat kreiraju zanimljivu sinergiju jednostavnosti i zaigranosti, dekonstrukcije i reda. Činjenica jest kako Skandinavci vole jednostavnost, no svejedno ne bježe od eksperimentiranja što je u recentnim kolekcijama itekako vidljivo, kao i vjernost provjerenim modnim formulama koje na suptilan način ostavljaju dovoljno prostora za individualnost i osobni pečat.

Osim samih kolekcija, ono čemu se na svakom Tjednu mode posebno veselimo svakako je streetstyle, a onaj s ulica Kopenhagena bez imalo premca u potpunosti osvaja. Ove sezone brojne trendsetterice odlučile su se za provjerene kombinacije koje dolaze u vidu nepogrješivih blejzera i hlača u neutralnim bojama. Također, velika pozornost obraća se i na samu teksturu, izradu te kombinaciju različitih materijala kao sjajnog poligona za modno poigravanje. Premda je 'neutralno' i 'minimalističko' ono što nerijetko povezujemo sa skandinavskim stilom, boje i uzorci pronalaze svoje mjesto u brojnim outfitima pritom ukazujući na brojne mogućnosti dočaravanja modne priče koja će biti zanimljiva i živopisna, a opet tako klasična.

Već standardne oversized krojeve Skandinavci obožavaju, kao i pomalo stroge muške konstrukcije. Ono što bi na prvi pogled djelovao kao poprilično anti-ženstven izgled, već na drugi uz pomoć pastelnih boja poprima sasvim novo značenje i dojam, pa možemo zaključiti kako je vješto oko za spajanje nespojivog ono što Skandinavcima vrlo dobro polazi za rukom i iz sezone u sezonu privlači sve više znatiželjnih očiju željnih modne poslastice.Skandinavska moda svakako je osvježenje na modnoj sceni, od zanimljivog streetstyla, pa sve do odličnih kolekcija koje su već sada zaokupile pažnju vodećih modnih urednika najprestižnijih časopisa, stoga ono što na kraju možemo zaključiti jest kako s velikim nestrpljenjem očekujemo sljedeću sezonu, a do tada ne preostaje ništa drugo nego li inspiraciju potražiti u streetstyle fotografijama za koje ne sumnjamo da će svima probuditi želju ka zadiranjem u kreativne modne vode.


Foto: copenhagenfashionweek.com
Objavljeno: 03.02.2020. u 15:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p