SVJETSKA MODA

New York je ove sezone ostao krezub

S New York Fashion Weeka za FASHION.HR piše Grgo Zečić

New York je nekada bio u stanju pokazati zube jednom Milanu ili Londonu ali ove sezone ostao je krezub. Nekad su u Velikoj Jabuci vladali Alexander Wang i njegovi otkačeni partyji, Altuzarra, Proenza Schouler, magični Rodarte i mnoga druga imena. Danas nema nikoga. Čak je i Wang prikazao svoju posljednju prêt-à-porter kolekciju unutar službenog kalendara jer od iduće sezone svoje će kreacije otkrivati u predsezonskom terminu. Dakle, New York su više manje svi napustili.

Milijunski grad koji je živio od mode i za modu ove je sezone spao na tek sedam dana revija dok je prije nekoliko godina znao vladati punih deset dana od jutra pa do… sljedećeg jutra. U zraku se osjeća da ništa više nije kao prije jer imena jednostavno nema. Otišli su u Pariz, promijenili su strategiju prikazivanja odjeće, potukle su ih društvene mreže ili su se jednostavno predali gradu (ali i industriji) koja guta sve pred sobom. Što je dakle ostalo od New Yorka? Ove sezone odgovor na to bolno pitanje otkrile su samo dvije modne kuće: The Row i CALVIN KLEIN pod kormilom genijalnog Rafa Simonsa. The Row, kojim caruju blizanke Olsen, je pokazao jednu od svojih najljepših i najkonzistentnijih kolekcija. Bezvremenski krojevi, poigravanje s proporcijom odijela i kaputi koji štite poput oklopa osvojili su i publiku i kritiku. Zar nije fascinantno zaključiti kako su blizanke Olsen stvorile američki Hermes? Malene glumice iz "Pune kuće" diktiraju basnoslovne cijene svojih košulja i sakoa u rangu najslavnijih modnih brendova u povijesti. Olsenice redovito odbijaju intervjue i preziru bilo kakvu medijsku pozornost osim one koja je usmjerene isključivo prema kolekciji. Kod njih nema maničnog udaranja po društvenim mrežama već cijelim studijem, u kojem je održana revija, vlada nesvakidašnji zen. The Row po tom pitanju nije američki brend već anomalija koja sada već održava tjedan mode u New Yorku na životu.

Calvin Klein

Raf Simons za CALVIN KLEIN prikazao je jednu od potencijalno svojih najbolji ženskih kolekcija. Fenomen americane nešto je što ga od preseljenja u New York preokupira. Što je europsko shvaćanje one prave Amerike koja nije New York i nije L.A.? Od štale do navijačica i američkih horor filmova B kategorije – sve to intrigira intelektualca Simonsa koji styling slaže u maniri briljantnog dirigenta. Nitko nije u stanju ujediniti predimenzionirane haljine nekad Divljeg Zapada s vatrogasnim dekama kao što to može Raf. Njegova kolekcija za CALVIN komplicirana je priča bez početka i kraja ali to ju čini nenadmašnom. Baš kao i u slučaju najboljih Pradinih dana, Simonsovu kolekciju treba vidjeti komad po komad jer se riječima tako lako ne može opisati.

Tom Ford

A Tom Ford? Novi adut tjedna mode potpuno je podbacio u kolekciji koja kao da je pratila "Zgodnu ženu" od Beverly Hillsa pa sve do Las Vegasa. Tajice, tajice i tajice vrištale su u svim bojama sa svih strana. Bio je to svojevrsni napad na oči koji je Ford izveo nespretno i daleko od onog seksi minimalizma kojim nas je razmazio onih davnih dana. Nekada je vladao crnom bojom, a danas se jedva nosi sa životinjskim printom. Baš kao što je to učinio Ford i Alexander Wang je otišao u ekstrem. Prije svega, održao je reviju sa značajno manjim brojem uzvanika i to na Times Squareu u nekadašnjim uredima Conde Nasta gdje je Wang i započeo svoju karijeru. Kolekcija inspirirana ušminkanom verzijom "uredskog" Matrixa bila je upravo to: previše ispolirana i završena do najmanjeg mogućeg detalja. Umjesto da joj to donese moć, dogodilo se suprotno jer je minimalizam zaglavio u apsurdu "savršenosti". I to je otprilike to što se tiče New Yorka. Nekad velikog modnog grada čija je budućnost danas i više nego upitna.

Alexander Wang

Foto: Getty Images
Objavljeno: 16.02.2018. u 13:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p