SVJETSKA MODA

Ne, nismo svi mladi, vitki i bijeli

U iščekivanju dokumentarca koji preispituje ideale ženske ljepote

ivimo u vremenu kada se čak 90% žena ne može poistovjetiti s likom žene koji se prezentira kroz modnu industriju i medije. Vrijeme je da se taj nerealni prikaz ženske ljepote promijeni", izjavila je Jenny McQuaile, redateljica dokumentarnog filma Straight Curve koji izlazi u veljači 2017., a koji kao cilj ima propitati današnje nerealne standarde ljepote.

Povodom skorašnje premijere dokumentarca, u New Yorku je postavljena i izložba fotografija koje prikazuju žene kakve nismo naviknuli viđati u medijima i modnim kampanjama, ali su obrađene na identičan način s mnogo postprodukcije. Cilj je pokazati da i one žene koje nisu vitke, mlađahne ili pripadnice bijele rase mogu biti dijelom fashion svijeta.

"Živimo u melting potu različitih nacija, rasa i kultura, a svejedno se modna industrija pravi da smo svi bijeli, mladi i nenormalno vitki. Možda mnogi ne mare za modu, no svi se odijevaju", izjavila je McQuaile. Visoka moda daleko je od toliko potrebne inkluzivnosti. Stariji od 30, s par kilograma višk ili pak rase koja nije bjelačka, rijetko će kada dobiti priliku da budu fotografirani na način na koji se fotografiraju oni čiji se izgled smatra "poželjnim". Zašto je tome tako i je li moguće promijeniti način na koji misli mainstream moda i medijski giganti, pitanje je na koje ćemo morati pričekati odgovor. Uvjereni smo kako tvorci željno iščekivanog dokumentarca u rukavu imaju barem nekoliko teorija koji će nas potaknuti na razmišljanje, a u konačnici i ponukati toliko potrebne promjene. 

Plus size model Robyn Lawley

Model kupaćih kostima Sports Illustrateda, Nicola Griffin

Plus size model iz Gane, Philomena Kwao

Bivša muza Sonie Rykiel, Erica Krauter

Trailer za dokumentarni film Straight Curve koji izlazi u veljači 2017.:

T.L.
Foto: Anastasia Garcia

Objavljeno: 31.10.2016. u 11:03

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p