SVJETSKA MODA

Ništa novo u svijetu muške mode

Milano i Pariz zadržali dosadašnje modne smjernice za muškarce

Kad je u pitanju muška moda, malo se toga mijenja i većina onih dizajnera, za koje se smatralo kako će promijeniti klasičnu siluetu, odavno su položili svoje oružje. Naime, iznimno je teško prodati avangardni komad odjeće muškarcu koji je, za razliku od uvijek ekstatičnih žena kad su u pitanju stilske igre i promjene, sklon klasičnim košuljama s pomakom, savršeno krojenom odijelu i kaputu koji se nosi godinama.

Upravo tom logikom vodili su se moćnici Milana i Pariza u kolekcijama za jesen/zimu 2013./2014. - Burberry Prorsum, Gucci, Prada i Calvin Klein u Milanu, kao i Lanvin, Miharayasuhiro te Givenchy u Parizu koje smo izdvojili kao jedne od najboljih. Možda nisu pokazali ništa revolucionarno, ali njihove će recepte pratiti high street ponuda, a to je ono što definira našu svakodnevicu.

                                                                                                                GUCCI

Daleko najbolja bila je izvedba Fride Giannini, dizajnerice iza Guccija koja je prije svih nanjušila važnost savršeno krojenog odijela, ali i kaputa savršenog za opuštenu dokolicu, kao i za svečane trenutke. Njeni momci izgledaju bolje no ikad, nose nježne nijanse plave i žute, opulentost je motiv kojeg štuju, a luksuz je ono što očekuju. Ništa manje i ništa više od toga. Fluidni materijali i meke veste od kašmira ostat će zapamćeni kao vrhunac njene kolekcije za jesen/zimu 2013./2014., a Frida se napokon osvetila svima onima koji su govorili kako joj je muška linija uvijek u sjeni iznimno uspješne ženske.

                                                                                     BURBERRY

Slično kao i Frida, Christopher Bailey vratio se klasici s pomakom koju je oplemenio raznim detaljima, poput leopard uzorka i motiva srca kojima se odužio svim obožavateljima opsesivno zaljubljenima u njegov rad. Simpatičan Britanac još nam je jednom uspio prodati baloner kao ultimativni odjevni komad, kao i iznimne jakne i kapute u kojima bismo voljeli slaviti dolazak hladnijeg vremena i prve kapi kiše. Dok je Christopher inzistirao na profinjenoj silueti i iznimnoj fokusiranosti na detalje, Miuccia Prada orijentirala se na geek chic i u potpunosti pogodila.

                                                                                          PRADA

Njeni muškarci nikad nisu oni što očekujete. Savršen plavi džemper i nemarno nabačena crvena košulja otvorili su njenu prezentaciju u Milanu i pokazali kako se dizajnerica ove sezone nalazi u novom stanju svijesti. Kliničke mode više nema, nastupila je era štreberskih dječačića koji su upravo krenuli na prva predavanja na fakultetu, a prema riječima kultne dizajner - 'perfekcija' je ono što traži, kao i banalnost. S obzirom na to kako se njene kolekcije mogu secirati danima, valja ostaviti završni dojam onima koji istinski uživaju u kreacijama modne kuće Prada.

                                                                                  GIVENCHY

Potpuno različit od Milana, Pariz nas je zaodjenuo u tamne vizije muške garderobe, a gdje je tama, tu je i Riccardo Tisci - predvodnik kulta Givenchy stvorenog na igri seksa i religije. Tako je bilo i ove sezone, na pisti ispunjenoj svijećama i na majicama gdje vladaju pentagrami. Okretanje izrazito slojevitoj inspiraciji, kao i odjeći koja traži stav, rezultirat će daljnjoj prologanciji statusa na sceni, a na njegovo mjesto definitivno aspiriraju Mihara Yasuhiro i Lucas Ossendrijver, dizajneri iza brendova Miharayasuhiro i Lanvin. Dok je Mihara okrenut pankerskoj inspiraciji i bogatim definicijama crnine, Lucas Ossendrijver spojio je klasični lanvinovski glamur sa sportskom inspiracijom kako bi dobio kolekciju ispunjenu nevjerojatnim komadima odjeće u kojima će se vidjeti cijela jedna generacija mladih i ekscentričnih 'građana svijeta'.

 

Marko Banjavčić

photo: guliver/getty/style.com

Objavljeno: 21.01.2013. u 13:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p