SVJETSKA MODA

Nova Gucci kolekcija kao spoj povijesti, kiča i trendova!

Dinamična kolekcija o kojoj se ne prestaje pričati!

Sinoć je u talijanskoj Pugliji predstavljena Gucci ‘Cosmogonies’ Cruise 2023 kolekcija, a Alessandro Michele još jednom je pokazao svoju dinamičnu estetiku kojom se prožimaju razni naizgled nespojivi elementi. Sama lokacija revije ne ostavlja previše mjesta kritici jer je Castel del Monte iz 13. stoljeća poslužio kao savršena kulisa onome što je Michele poželio ispričati novom kolekcijom. Bila je to oda nekim prošlim vremenima upakirana u novo ruho posuto vilinskom prašinom jer ova kolekcija, na čas, odvodi nas u neki magični svijet u kojem dominiraju različite tkanine, teksture i slojevi, igra detaljima i vizualna raznolikost koja u konačnici čini prepoznatljiv Micheleov Gucci!

Alessandro Michele karakterističan je po mnogočemu, no ipak, naklonost ka povijesti ističe se kao jedan od njegovih najvećih atributa. Dizajner je u svom radu gotovo uvijek nadahnut nekim prošlim vremenima čiju modnu formu vješto pretače u vlastito, modernije viđenje Guccija. Upravo zato, nimalo ne čudi što je, sakupljajući i arhivirajući, Waltera Benjamina istaknuo kao inspiraciju za predstavljenu kolekciju.


Sama kolekcija je splet svega, a to je nešto na što smo kod Guccija i naviknuti. Dominira koketiranje s raznim modnim elementima, sedamdesete uklopljene u mističnu estetiku, ali i aktualni modni trendovi koji su pronašli svoje mjesto u povijesnim trenutcima. Možemo reći da samo Michele može u istu modnu priču uklopiti jeans niskog struka i ovratnik karakterističan za 16. stoljeće, no sve to nam ukazuje da dizajner jednostavno ne prati apsolutno nikakva pravila, već nameće svoju kronologiju kiča koja, pomalo opijajući, privlači publiku. Gucci je modni vrtuljak čiji koncept počiva na segmentima nespojivog, i upravo zato, uvijek iznova izazove reakciju.Već na prvi pogled, kolekcija obiluje teksturom i slojevima, a sama konstrukcija je maločas fluidna, maločas masivna. Zaigran tailoring prožet uzorcima, ali i cut-out detaljima prava je modna poslastica, a naši favoriti su i transparentni komadi koji neobavezno lepršaju te odaju dojam zvjezdane prašine. Upravo je zvijezda još jedan od lajtmotiva ove kolekcije, odnosno njezina mistika, a sama složenost odjevnih komada i cjelokupan koncept, idealno su dočarali dizajnerovu ideju. Ono što posebno valja istaknuti je i posvećenost detaljima, jasna silueta i zagasitiji kolorit koji je razbijen pokojim izletom u upečatljive boje. Zaključno, Michele jednostavno tako dobro zna spojiti nespojivo, Gucci učiniti teatralnim i seksepilnim, romantičnim i fetiširanim, što je kolekcija ‘Cosmogonies’ još jednom bespogovorno potvrdila!

Sve lookove iz kolekcije pogledajte ovdje!

Foto: Gucci, Youtube
Objavljeno: 17.05.2022. u 11:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p