SVJETSKA MODA

Oda devedesetima na njujorškoj pisti Toma Forda

Obožavani esteta oduševio publiku NYFW-a

Bijelo odijelo ala David Bowie, izvrsno krojeni sakoi sa super naglašenim ramenima, asimetrične uske haljine s otvorenim ramenom i jednim dugim rukavom, naravno, uz dodatak metalik sjaja i glamuroznih šljokica. Ready-to-wear kolekcija Toma Forda koja je prošetala ispred znatiželjnih očiju modne publike na New York Fashion Weeku bila je prava oda devedesetim godinama za koje poznati modni dizajner gaji vrlo lijepe i nostalgične osjećaje.

Obožavani je esteta među dizajnerima iznova oduševio vrativši se u svojoj modnoj viziji u devedesete godine koje se, čini se, već nekoliko modnih sezona vraćaju na ceste trendova te stječu sve više poklonika i među mlađom, Instagram generacijom. Upravo je tijekom tih stilski zanimljivih devedesetih Ford radio kao kreativni direktor talijanske modne kuće Gucci koju je, tijekom svoje "vladavine", podigao s razine klimavog obiteljskog biznisa na razinu super brenda koji okreće milijarde. Do 1999. godine, od tvrtke koja je bila na rubu bankrota kada se Ford pridružio timu, Gucci je postao prepoznatljivi luksuzni brend koji je tada vrijedio 4 milijarde dolara! No, maestralni poslovni uspjeh na stranu (ako ga je uopće moguće staviti na stranu), Ford se devedesetih s nostalgijom sjeća zbog zanimljive estetike, famoznog stila, atmosfere koja je vladala i vibre koju sada mnogi samo pokušavaju rekreirati.

"Nisam želio doslovno rekreirati ono što sam radio na dizajnerskom planu tijekom devedesetih već publici dočarati magičnu atmosferu", izjavio je Tom Ford koji nije propustio niti pohvaliti sadašnjeg kreativnog direktora modne kuće Gucci, Alessandra Michelea, koji je brendu dao novi zalet. Baš onako kako je to Ford učinio u devedesetima. No, to je bilo prije više od dva desetljeća, a danas će modni brend Toma Forda, predviđaju, bilježiti prodaju od 2 milijarde dolara u tekućoj godini. Na koncu konca, Ford je istinska modna ikona, a publika ga obožava!

T.L.
Foto: Getty Images

Objavljeno: 08.09.2017. u 11:08

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p