SVJETSKA MODA

Odlazak kraljice minimalizma

Grgo Zečić o odlasku Phoebe Philo iz modne kuće Céline
Phoebe Philo

Phoebe Philo, jedna od najutjecajnijih dizajnerica u novijoj modnoj povijesti, napustila je Céline. Vijest je to koju smo očekivali posljednjih godinu i pol dana otkako su krenula šuškanja po Parizu kako se Philo više želi posvetiti obiteljskim obvezama. Basnoslovni dodatak ugovora održao je njen Céline na životu nakon što su moćnici LVMH konzorcija učinili sve da ju što duže zadrže.

Tako je navodno Philo postala jedna od najplaćenijih dizajnerica na svijetu. Iako prosječnom konzumentu ulične mode njeno ime ne predstavlja previše, činjenica ostaje da je Céline preporodio ono što nove generacije percipiraju kao minimalizam. Isti taj minimalizam vladao je u tisućama dućana ulične mode koji su pobožno kopirali Céline kapute, košulje, hlače, sakoe… Svaka djevojka više ili manje ima jedan “Céline” u svom ormaru bez obzira da li je toga svjesna ili ne. Toliki je utjecaj Phoebe Philo.

Céline je nakon financijskog udara 2008. spasio modu. Možda zvuči kao pompozna izjava, ali žene je hitno trebalo zavesti drugačijom odjećom od one koja je vladala dok svi nismo udarili glavom od zid. Minimalizam koji je Philo izvela na scenu nije bio hladan kao u slučaju ikone tog pravca Jil Sander već je bio funkcionalan, inteligentan i svjež. Phoebe Philo je po tom pitanju bila nasljednica Helmut Langa na kojeg se, više nego što je ponekad trebalo, referirala. Konzorciji su te 2008. u panici trčali od jednog dizajnera do drugog nastojeći održati privid “normalne situacije”. Ali situacija je bila daleko od normalne. Céline stupa na scenu u esencijalnom trenutku, pionirski predvodi “manje je više” odjevnu filozofiju 21. stoljeća i osvaja publiku diljem svijeta. Iako su se mnogi pribojavali, statistike su dokazivale kako su se žene zaljubile u taj novi, neodoljivi minimalizam. Rijetki su dizajneri koji od bijele košulje ili sakoa znaju napraviti neviđenu majstoriju. Philo je jedna od rijetkih koja je u tom suludom periodu odlučila žene zaštiti odjećom koja nije bila apsurdna za nositi ali se svatko u njoj osjećao kao u toplom oklopu. A njene torbe? Céline je sve do pojave Hedija Slimanea za Saint Laurent prednjačio u carstvu modnih dodataka.

Paris Fashion Week jesen/zima 2016

Paris Fashion Week jesen/zima 2016

Phoebe Philo oduvijek je bila zagonetka. Žena koja ne voli slavu niti pozornost odbijala je intervjue, nije dozvoljavala backstage fotografe i osobno je birala listu uzvanika za svaku reviju. Odjeća je u njenom slučaju govorila sama za sebe. LVMH, pod čijim se luksuznim kišobranom, između ostalog nalaze Louis Vuitton i Dior, učinio je mnogima sulud presedan kada je premjestio dio Céline ateljea u London gdje Philo sretno živi sa svojom obitelji. Naime, to je bio jedan od njenih osnovnih uvjeta ugovora. Obitelj joj je uvijek bila i ostati će na prvom mjestu.

Paris Fashion Week proljeće/ljeto 2015

Kada se sve svi komplimenti oko Phoebe Philo ogole onda u zraku sasvim jasno ostaje jednostavna istina: radi se o ženi koja je dizajnirala samo za žene. Modni urednici, kritičari, modni svijet kao takav, sve je to bilo potpuno nevažno. Pogodila je u svojevrsni središnji živčani sustav dobrog stila bez ikakvih napornih pretenzija. Céline nije bio tek modna kuća već pravac u modi. Filozofija koja se živjela.

Teško je pretpostaviti što će se dogoditi s Célinom ali službeno je završila jedna era u suvremenoj modi. Mnogi nagađaju kako je Philo već prihvatila nevjerojatno unosan posao za Burberry ali pravih potvrda još uvijek nema. Podsjetimo, Burberry je posljednjih sezona u radikalnom padu i popularnosti i prodaje. Njima je Phoebe više potrebna nego što je njoj potreban Burberry. U svakom slučaju, radit će se o jednom od najvećih ugovora današnjice iza kojeg će se svake sezone sigurno kriti šest nula na računu. Možda su u pravu oni koji govore kako se Philo zasitila modnog svijeta i kreiranja općenito. Ne smijemo zaboraviti kako je nakon fantastičnog uspjeha u Chloéu napravila dugu pauzu i trebalo je ozbiljno nagovaranje da preuzme Céline. Toliko ozbiljno da su, kao što je spomenuto, morali premjestiti parišku modnu kuću iz Pariza u London. Ako Philo zbilja kaže zbogom modi onda je to još jedan udarac kreativnom svijetu koji ionako već pati od dosadnih dizajnera i još dosadnijih ideja koje smo toliko puta prožvakali.

Paris Fashion Week proljeće/ljeto 2017

Foto: Getty Images
Objavljeno: 22.12.2017. u 20:22
Tagovi: Celine, Phoebe Philo

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p