SVJETSKA MODA

Odlazak modnog velikana

Oscar de la Renta preminuo je u 83. godini
 
Modni svijet noćas je u crno zavila vijest o smrti Oscara de la Rente, američkog modnog velikana koji je u 83. godini preminuo nakon duge i teške bitke s rakom. Upravo je bolest nagnala dizajnera da nedavno zaposli prvog kreativnog direktora u povijesti svoje tvrtke, Petera Coppinga, koji je nakon prelaska iz pariške kuće Nina Ricci dobio zahtjevan i ne tako jednostavan zadatak da nastavi Oscarovim stopama…
 
 
Jedan od najpoznatijih američkih dizajnera sinoć je iza sebe zauvijek ostavio bogato modno naslijeđe, koje su mu od početka njegove karijere pomogli graditi mentori kuća Balenciaga, Balmain i Lanvin, da bi naposljetku poznati Dominikanac osnovao vlastitu modnu marku i preko noći postao miljenik celebrityja, prvih dama i pripadnica visokog društva. Neprikosnoveni majstor večernje mode svojim je klijenticama ostvarivao snove, odijevajući ih u balske haljine s kojima se i danas teško može natjecati neka modna kuća, a pravu modnu revoluciju izazvala su i njegova savršeno krojena odijela, u kojima su imućne ambasadorice de la Renta dizajna uživale danju.
 

Iako u poznim godinama i odmakloj fazi bolesti, Oscar de la Renta učinio je da se o njemu priča i u posljednjim danima njegova života; osim vjenčanice koju je kreirao za lijepu mladenku Georgea Clooneyja, Amal Alamudin, Oscar je uspio postići ono što mu godinama nije uspijevalo, da odjene Prvu damu Amerike, Michelle Obamu. Zahvaljujući nasljedniku Peteru Coppingu, straha za modnu kuću Oscar de la Renta nema, no možemo sa sigurnošću reći da s njegovom smrti završava jedna dizajnerska epoha koja je zauvijek zadužila modni svijet.

 
Hana Bartolović
Objavljeno: 21.10.2014. u 08:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p