SVJETSKA MODA

Odlazi li Anna Wintour?

O šuškanjima koja postaju sve glasnija piše Grgo Zečić

Manhattan je selo. Barem po pitanju modnog svijeta. Svi znaju sve o svima i to u svakom trenutku dana ili noći. Nije tu krivac isključivo Instagram već večere u predvorju Mercer Hotela u SoHo-u, duga noćna pića u Boweryu i kasni desert u Mark Hotelu. Naravno tu su i privatne večere koje u svojim domovima organiziraju žene moćnih producenata, poslovnjaka, potpredsjednika kompanija i sličnih. Newyorški Upper East Side po tom je pitanju najzanimljivije mjesto. Svojevrsni zoološki vrt.

Prije nekoliko mjeseci bio sam na intimnoj večeri koju je priredila žena utjecajnog filmskog i kazališnog producenta te start up ulagača. Na večeri je bilo dvanaest uzvanika iz raznih branši pa se tu našao jedan modni dizajner, direktorica muzeja, poslovnjak s Wall Streeta sa svojom suprugom i još nekoliko zanimljivih likova. Uspjeh svake večere Upper East Sidea ovisi o miksu ljudi koje ste pozvali. Po klasičnom protokolu koktel je bio na rasporedu u 19:30, a prva serija alkoholnih pića služi kao zagrijavanje da se gosti malo bolje upoznaju. Nakon toga dolazi konobar koji obavještava kako je chef spreman za posluživanje. Točno trideset minuta nakon što smo zagrabili prve čaše toliko potrebnog alkohola za razbijanje sante leda. Sjedamo za stol sukladno unaprijed postavljenom rasporedu sjedenja koji je “domaćica” pažljivo postavila. Pravilo kaže da između svake izmjene slijeda jela pričate s drugom osobom. Tako se za vrijeme predjela zabavljam s gostom koji sjedi s moje desne strane dok se za vrijeme glavnog jela okrećem osobi lijevo. I tako do kraja večeri. Kao loptica u teniskom meču. Razgovor s gostima preko stola obično započinje nakon glavnog jela kada se atmosfera relativno opusti. I onda kreće rafalna paljba tračeva. Razvodi, otkazi, avanture, odvikavanja i tuđi obiteljski problemi po svim sferama koje možete zamisliti. Sve to dolazi prije deserta i kulminira nakon što smo završili desert, a oko stola se vrti konobar s novom bocom vina ili rose šampanjca. Tek tada shvatite koliko je Manhattan mali i kakvom brzinom svjetlosti kruže najnovije informacije o svakome tko je netko na ovom otočiću gdje obitavaju milijuni stanovnika iz cijelog svijeta.


Ubrzo se kao glavna tema nameće omiljena meta svih bogatih kućanica: Anna Wintour. Žene Annu ne vole jer Anna je anomalija. Radnik koji već trideset godina ne prestaje vladati modnim svijetom. Kako bi se kod nas reklo: žena je zmaj. Zbog svoje moći, utjecaja i radne etike često skuplja ljute rivale u zajednički rov. Biti poseban kao Anna teška je misija u društvu gdje vladaju brojni stereotipi. Manhattan je bio i ostaje središte svijeta ali ljudska priroda je bez obzira na zemljopis i dalje samo ljudska priroda. Ali možda je jedan od razloga i taj što Anna u suštini nema previše prijateljica. Tko bi je zbog toga mogao kriviti? Uvijek je pomno birala muške prijatelje koji je vjerno okružuju. Neki drugi razlog zašto je žene Upper East Sidea ne preferiraju? Pa možda zato što je u uredima američkog Voguea zabranjena mikrovalna. Iako kad malo bolje razmislim, žene koje organiziraju ovakve večere niti ne znaju upaliti mikrovalnu. Ali vratimo se na Annu. Već dvije godine Manhattanom se provlači glasina o tome kako se svemoćna Wintour povlači s mjesta glavne urednice i umjetničke direktorice izdavačke kuće Condé Nast. Kuloari kažu kako je trebala otići već prošlog proljeća ali glasine nisu bile dovoljno bučne kao što su posljednja dva mjeseca. No, prije svega idemo nešto odmah riješiti: Anna je najveći profesionalac kojeg ćete ikad upoznati u modnom svijetu. Nije samo profesionalna već je i ljubazna. Pozdravit će i nasmiješiti pa makar na sekundu. A ona blesava fama o tome kako se ne smijete voziti u liftu s njom je najveća glupost. Prije mjesec dana, s još dvoje ljudi, koristio sam, zamislite, isti lift s Annom. I ne, nije nosila sunčane naočale. Doduše nije pozdravila kada je ulazila u lift ali po kojem to pravilu trebate pozdraviti i veselo pričati u liftu? Svi su gledali u svoje mobitele i zurili kako to obično biva u Condé Nast zgradi na samom jugu Manhattana.

Svi smo prošlog tjedna znali kako zloglasni Page Six objavljuje priču o njenom odlasku koji bi se trebao dogoditi nakon što u lipnju “zatvori” sveto rujansko izdanje Voguea. Page Six je magična stranica unutar New York Posta koja već desetljećima hrani društvenu ali i političku scenu Manhattana. Ne radi se tu o žutilu jer Page Six nije žutilo već ultimativni vodič kroz “tko, gdje, kada, kako i zašto”. Njihovi tračevi nisu obični tračevi jer uvijek sadržavaju relevantnu informaciju ili pak anonimni izvor koji zbilja zna o čemu priča. Pa će tako Page Six prvi objaviti nečiji high profile razvod ili priču o tome kako se pripadnica visokog društva i bogata nasljednica toliko napila u Four Seasons restoranu da je iz vedra neba počela vrijeđati Židove dok se kotrljala s časom u ruci. Page Six zna biti zločest i imati na piku svoju “crnu listu” individualaca po kojima svaki mjesec udaraju svojim dugim i bolnim bičem. Karijeru Anne Wintour prate od osamdesetih godina i redovito izvještavaju o njenim pokretima ali i brojnim tajnama. Prošli tjedan navodno su skupili dovoljno anonimnih izvora koji su pričali istu priču.

Situacija nije crno-bijela ali ide ovako: Annu je u Vogue postavio legendarni izdavač i glava obitelji izdavačke obitelji Newhouse: Si Newhouse. Čovjek ju je jednostavno obožavao i bio joj apsolutno lojalan. Ali veliki Newhouse preminuo je prošle godine i tada su krenule dinastičke borbe za njegov tron. Kao najuspješniji vitez ove borbe nametnuo se njegov mladi rođak Jonathan Newhouse koji je alfa i omega Condé Nast Internationala sa sjedištem u Londonu. Jonathan diktira sva izdanja Condé Nasta koja nisu američka. Radi se o utjecaju koji je bez presedana. Svako izdanje Voguea odgovara upravo Jonathanu Newhouseu. Anna i Jonathan baš i nisu najbolji prijatelji. Dapače, njihova navodna borba za prevlast u američkom Condé Nastu nešto je o čemu se priča već godinama. Tko bi mogao pobijediti? Otkako je Si preminuo izgledi za pobjedu smiješe se upravo Jonathanu Newhouseu jer obitelj je ipak obitelj. Iako to Annu već duže vremena ostavlja ranjivom metom za nju se ipak ne treba previše brinuti. Anna je inteligentna žena koja među bliske prijatelje ubraja pripadnike obitelji Obama, Clinton, Bloomberg, Diller, Clooney i pozamašna lista najvećih imena svjetske društvene scene se nastavlja. Ne radi se o tome kako Annu treba maknuti već isključivo o tome da li Anna želi otići. I to je pitanje oko kojeg se lome koplja. Oni koji puno bolje poznaju situaciju i bliže su oltaru nagađaju kako se Anna želi povući s iscrpljujuće funkcije kojoj je posvetila svoj privatni i poslovni život. Možda je ipak zaključila kako dolazi vrijeme za neke nove klince, a njena vladavina može biti jednako snažna iz sjene.


Zaključak je kako se Annu ne može smijeniti već ona sama mora odlučiti otići. A ako se pita Page Six i njihove izvore, taj trenutak se bliži. Bila bi to tektonska promjena koja bi uzdrmala modni svijet od temelja jer Anna je Anna. Papa mode, hodajuća institucija, dobra vila niza najvećih dizajnerskih imena, zena čije se mišljenje traži od mode pa sve do relevantnih društvenih promjena. Kakva je njena budućnost ako ipak ode? Vjerovali ili ne, postoji budućnost i poslije Voguea. I to kakva. Može sjesti na čelo američke udruge modnih dizajnera CFDA, postati aktivni dio odbora Metropolitan muzeja, a neki kažu kako se želi preseliti u London i preuzeti British Fashion Council. Moguće je i da postane savjetnica Bernarda Arnaulta u LVMH konzorciju ili pak Pinaulta u Keringu. Njene mogućnosti su nebrojne. Nije pitanje kako će Anna bez Vogue nego kako će Vogue bez Anne? Ali to je kompleksno pitanje koje ćemo barem za sada ostaviti sa strane. Za Annu Wintour ne treba se bojati. Njene Chanel sunčane naočale i samo za nju dizajniran Manolo model sandala još ćemo dugo viđati.

Foto: Getty Images
Objavljeno: 04.04.2018. u 09:57

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p