SVJETSKA MODA

Okupacija Calvina Kleina

Ekskluzivno iz New Yorka: Grgo Zečić

Sat vremena prije revije Marc Jacobsa na Manhattanu vlada potpuni kaos. Urednici histerično vrište u svojim automobilima, zvijezde prijete svojim vozačima, fotografi se mlate ispred ulaza, a jadni vozači čupaju kosu od stresa jer ne postoji način da izbjegnu prometni kolaps koji se nalazi na putu do najočekivanije i najstresnije revije u New Yorku.

Za cijelu situaciju, naravno, kriv je sam Jacobs koji reviju posljednjih sezona započinje tri minute prije zakazanog termina. Takvo što je presedan za vrijeme tjedna mode s obzirom da svaka revija standardno kasni najmanje 40 minuta. Pet minuta do 20 sati ispred ulaza vlada kaos pošto urednice doslovno skidaju dizajnerske visoke pete dok PR vojska najveće svjetske agencije KCD na sav glas vrišti: "Počinje!".

                           

U cijeloj toj gužvi najviše fasciniraju upravo KCD-ovi PR-ovci koji sa svojim iPadima stoje na nekoliko koridora. Dok jedan PR pozdravlja uzvanike, njegova kolegica sa iPadom u ruci šapće tko je tko. Naime, KCD u svojoj bazi podataka uz svakog uzvanika ima fotografiju tako da po licu točno znaju o kome se radi. Kako uspiju popamtiti sve urednike iz cijelog svijeta - ostaje enigma. Nakon što smo ušli netom jednu minutu prije početka nismo mogli doći do svojih mjesta nego smo zajedno s pedesetak ostalih kolega odgledali reviju na nogama.

Za fenomenalan set bila je zadužena velika Rachel Feinstein dok nas je sam Jacobs utopio u svojoj čudesnoj eksploziji koju su zajedno sa ekscentričnim likovima iz bajke stvorili Oliver Twist i Anna Piaggi. Golemi krzneni šeširi, abnormalno slojevita silueta koja ističe radikalne volumene zajedno sa potpuno kontrastnim teksturama i bojama, zaslužni su za diskutabilnu kolekciju oko koje svatko ima svoje mišljenje.

U visoku ligu odmah do Jacobsa smjestile su se sestre Mulleavy za Rodarte koje su se inspirirale australskom divljinom te vintage odjećom neodoljive romantike. Najviše pažnje izazvala je njihova večera i after party na kojem su se pojavili Jared Leto i Natalie Portman u malom, privatnom prostoru restorana / kluba ACME u SoHo-u.

Jutro poslije zaputili smo se u Chanelovo sjedište u New Yorku, na prezentaciju modela iz posljednje kolekcije visoke mode. Chanel je tako cijeli kat svog showrooma pretvorio u avion, dok su PR-ovci objašnjavali bajkovite detalje svake couture kreacije ispred nas od kojih su neke težile i po osam kilograma. U šumi brojnih događanja posebno je intrigantan bio koktel W magazinea na kojem su predstavili genijalnu video instalaciju Solvea Sundsboa u kojoj je glavna junakinja Lara Stone. Divovska projekcija okupila je veliki broj hollywoodskih zvijezda poput Cate Blanchett.

Kakav bi to bio tjedan mode bez neviđene drame koja je nastupila neposredno prije revije Calvin Klein?

Naime, sjedili smo na brunchu prije početka revije kada smo svi na e-mail dobili upozorenje PR ureda koji nam kaže da se "ne brinemo za svoju sigurnost jer će sve proći u najboljem redu". Čini se kako je Occupy Wall Street pokret odlučio zaustaviti Calvin Klein reviju u 15 sati ukoliko 99 modnih uzvanika na reviji koja se održava u 14 sati ne oboja svoje oči u crveno kao znak potpore pokretu. WTF? Gosti bi prije ulaska na reviju trebali obojati oči u crveno inače će prosvjednici blokirati održavanje revije? Zašto Calvin Klein? Pojma nismo imali. Uglavnom, od nas se zahtijevalo da ponesemo pozivnicu, e-mail potvrdu i putovnicu kako bi nas se sve moglo identificirati prije nego što uđemo na reviju.

                                            

Naša jedinstvena vozačica, korpulentna ruskinja Ana, rekla je kako u autu ima bejzbol palicu - ukoliko slučajno zatreba. Oko samog ulaza na reviju zatekle su nas željezne ograde, vojska policije, stotine zaštitara, uspaničeni PR-ovci sa slušalicama ali prosvjednika nigdje nije bilo za vidjeti. Prije ulaska u predvorje morali smo proći kroz bijeli šator u kojem su nas pregledavali i identificirali. Napokon smo ušli u malu crnu dvoranu gdje se Calvin Klein Collection revija održava za svega 300 uzvanika, među kojima je bila i glumica Rooney Mara. U cijelom tom ludilu Francisco Costa prikazao je svoju najsnažniju kolekciju za Calvin obilježenu metalnim remenjem, voluminoznom couture siluetom i crnom bojom. Nakon što je revija završila očekivali smo stotine ljutih prosvjednika ali po izlasku smo još jednom mogli zaključiti kako se nikakva grupa prosvjednika uopće nije pojavila.

Čemu vojno osiguranje i tolika drama?

Nitko nije uspio odgovoriti na to pitanje. Valjda se radi o PR potezu. Prilično uspješnom pošto su svi nacionalni mediji izvještavali smo o "okupaciji Calvin Klein revije".

Grgo Zečić

photo: Grgo Zečić

Objavljeno: 24.02.2012. u 10:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p