SVJETSKA MODA

Oproštaj s Jeanom Paulom Gaultierom

Dizajner predstavio svoju posljednju pret – a – porter kolekciju
Sinoć je u Parizu održan Élection de Miss Jean Paul Gaultier 2015., fiktivni izbor za miss na posljednjoj pret – a – porter reviji legendarnog francuskog dizajnera koji je ranije ove godine najavio svoje povlačenje iz svijeta nosive odjeće i odlučio se posvetiti isključivo visokoj modi.

U izbor su nas uveli modeli odjeveni u ženske kostime i šešire u stilu nekadašnje predsjednice izbora za miss Francuske, Geneviève de Fontenay, i pojava Rossy de Palme kojoj je dodijeljena uloga same Madame de Fontenay. Nakon što smo upoznali ‘sutkinju’, uslijedilo je nekoliko tematskih serija odnosno ponovo fiktivnih kategorija za izbor za miss.

Prvi su dio obilježili modeli odjeveni u odjeću koja je aludirala na automobilske utrke s natpisima Loco Logo, koloristički inspirirana taxijima. Druga je kategorija nazvana Miss Rédactrice du Mode i izazvala je potencijalno najbolju reakciju kod publike. Radilo se o dijelu inspiriranom načinom odijevanja modnih urednica i novinarki u kojem je Gaultier odlučio na pistu poslati Magdalenu Jasek odjevenu u mladu Grace Coddington, Lindsey Wixson kao Suzy Menkes i Chantal Monaghan kao Carine Roitfeld. Nakon modnih urednica pojavila se Miss Femme de Footballeur koju je utjelovila Karlie Kloss, a čija je odjeća inspirirana nogometom i uključuje mnogo trapera, marama i patchwork detalje.

Nakon prve tri kategorije pistom je prošetalo pet starijih dama u ulozi modela držeći za ruku razodjevene mišićave mladiće. Ovdje je Gaultier odbacio konvencionalan izbor modela rugajući se pritom i industriji ljepote.

Na samom smo kraju vidjeli ne tako zanimljivu kategoriju nazvanu Miss Lucha Libre gdje su modeli bili odjeveni u Gaultierove alternacije meksičkog hrvačkog kostima, no prije toga smo vidjeli Miss Smoking kategoriju u kojoj je Gaultier pokazao kako je odijevanje žene u tradicionalno mušku odjeću ono što najbolje radi. Kombinacije sakoa i hlača te polovica prednjih dijelova sakoa ili kožnih jakni s koktel haljinama bile su uvjerljivo najbolji dio ove kolekcije.

Fiktivni izbor mora imati i fiktivnu pobjednicu, a u ovom je slučaju to bila Coco Rocha no prva joj je pratilja, Anna Cleveland, oduzela krunu s glave dok ih je Gaultier trkom zaobišao kako bi se naklonio svojoj vjernoj publici. Ovo je možda kraj njegovog pret – a – porter carstva, no obožavatelji mogu obrisati suze jer će njegovu sljedeću kolekciju vidjeti već u siječnju na tjednu visoke mode.


N.B.
photos: Fashionising
Objavljeno: 28.09.2014. u 17:15

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p