SVJETSKA MODA

Odlazak velikog gurua glamura

Smrt Oscara de la Rente označila završetak modnog poglavlja
 
Obožavao je žustre taktove španjolskog flamenka i vibrantno šarenilo hrabrih matadora u borbenom plesu s bikovima. Oči bi mu, zacakljene nostalgičnom sjetom, zasjale na spomen sentiša s Avom Gardner koji je s njome otplesao u jednom noćnom madridskom klubu. Volio je umjetnost i živio za modu, no više od ičega volio je glazbu i cijenio žene koje su ga stalno iznova osvajale svojom ljepotom i senzualnošću. Prezirao je biti sam pa je često obroke dijelio s potpunim neznancima, samo kako se ne bi osjećao usamljenim. Poput pravog gentlemana uvijek bi ustajao u društvu dama kako bi ih srdačno pozdravio poljupcem u obraz. Istinski zaljubljenom u život, lice mu je uvijek bilo presvučeno osmijehom.
 
Strastven, neumoran, energičan… Iskreni, nepatvoreni joie de vivre! U punom smislu tog izraza. Tako će oni koji su ga poznavali i voljeli, pamtiti velikog Oscara de la Rentu. A oni koji nisu, sjećati će ga se kao gurua glamura kao i osjećaja koji im je pružao stvarajući modu koja je više od pet desetljeća žene činila nestvarno lijepima. Na stranu nagrade i priznanja, na stranu milijunski računi i biografska faktografija, ono po čemu se ostaje istinski upamćen i besmrtan jest ona neiscrpna strast kojom si obojio život i stvaralaštvo te osjećaj koji si tako živopisno pružao drugima. A Oscar de la Renta je činio upravo to.
 
 
Svako poglavlje života Oscara de la Rente, od djetinjstva u Dominikanskoj Republici preko proputovanja kroz europske haute couture kuće pa sve do stolovanja na tronu svjetske mode, sve je mirisalo posebnom dozom šarma kakav imaju samo životne odiseje istinskih velikana. Dane svog djetinjstva proveo je u Santo Domingu, kao jedini dječak u obitelji sa sedmero djece, a unatoč očevom protivljenju, odlučio je napustiti obiteljskog gnijezdo s osamnaest te potražiti sreću na likovnoj akademiji u Madridu. Želio je, više od ičega na svijetu, biti apstraktni slikar. Na putu do španjolske prijestolnice susreće gipsy koloniju koja ga poziva da im se pridruži na trodnevnom vjenčanju. Slavlje života i strast koja se gotovo mogla opipati, zaogrnuta rapsodijom boja i uzoraka, ostala je vječito ugraviranom u Oscarovu sjećanju radi čega nikada nije mogao pojmiti zašto bi se ikada itko, uz svu pozitivnu vibraciju koju nose boje, mogao odijevati u crninu. Nevjerojatno talentiran za crtanje, počinje, kako bi se prehranio, skicirati modne ilustracije za novine, a ubrzo ga radi toga primjećuje i sam Cristobal Balenciaga koji ga uvlači u fenomenalan svijet haute couturea. Tijekom odmora u Parizu, Oscar dobiva svoj prvi ozbiljan posao u svijetu mode i počinje dizajnirati pod mentorstvom Lanvina i Balmaina, no samo nakon dvije godine seli u New York i pridružuje se modnoj kući Elizabeth Arden. Slika sve manje i počinje krčiti, suvereno i jasno, svoj zvjezdani modni put. Druželjubiv, vedar i energičan, s manirama istinskog gentlemana, bio je poput magneta gdje god bi se pojavio. Urednici su ga cijenili, a dame iz visokog društva naprosto obožavale. Nakon samo dvije godine boravka u Velikoj jabuci već je imao vlastitu liniju odjeće. Posrijedi su bile kasne šezdesete, vrijeme kada se američka moda nalazila na ključnoj prekretnici da je se konačno počne shvaćati ozbiljno poput one europske. Upravo je tada, svojom dizajnerskom vizijom, uz Bill Blassa, Roy Halstona i Geoffrey Beenea, Oscar de la Renta počeo definirati američki stil te mu utirati put na svjetskoj modnoj karti.
 
Na famoznog Oscara de la Rentu može se sasvim lako precrtati ona slavna izjava Ralpha Laurena kako „on ne dizajnira haljine već snove“. Uvijek imajući na pameti ženu za koju stvara, ostat će zapamćen po glamuroznim večernjim kreacijama, po voluminoznim haljinama i naborima profinjene svile što senzualno ocrtavaju žensku siluetu, kao i po rapsodiji vibrantnih boja koje vrište strašću koju je unosio u svaki konac. Bez imalo preuveličavanja, njegov su dizajn nazivali poezijom, a sve što je stvorio ostat će sinonimom profinjenosti i luksuza. „Kada sam počinjao, žene bi dolazile kupiti haljinu te su, izabirući između crvene i ružičaste, kupile onu koja bi se više dopadala njihovim muževima. Danas, ako znaju da njihov partner više voli ružičastu, sigurno će kupiti crvenu“, govorio je Renta znajući, precizno i jasno, za kakvu ženu danas stvara. Davao je ženama osjećaj samopouzdanja i nepobjedivosti te ih više od pola stoljeća činio besprijekorno lijepima. I tu je bila tajna njegova uspjeha. U kakvom god smjeru će se sada, nakon Oscarova odlaska, okrenuti jedra prestižne modne kuće, nitko nikada svojom vizijom žene neće moći nadmašiti onu bajku koju je veliki guru glamura čitavog života strastveno pisao. Sa sigurnošću možemo reći kako je jedno veliko poglavlje mode, zatvoreno.
Objavljeno: 23.10.2014. u 13:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p