SVJETSKA MODA

Otmjeni Chanel, ženstveni Miu Miu i moderni Louis Vuitton različitim kolekcijama pokazali svoju viziju jeseni!

Zanimljive i drugačije modne priče zatvorile su pariški Tjedan mode!

Posljednji u nizu, pariški Tjedan mode jučerašnjim revijama i službeno je označio kraj ready-to-wear kolekcija, a posljednji dan modnog mjeseca protekao je u znaku poznatih dizajnerskih imena koja su pokazala svoje viđenje mode za nadolazeću jesensku sezonu. Chanel je revija za koju se uvijek traži 'stolica' više, no Miu Miu i Louis Vuitton također su se istaknuli predstavivši potpuno drugačije, ali jednako interesantne kolekcije.

CHANEL

Baš kao što je to slučaj s imenima poput Saint Laurenta, Diora ili Valentina, Chanel je kultna modna kuća koja bez obzira na predstavljeno izaziva odobravanje i aplaudiranje. Ovog puta Virginie Viard ostala je vjerna dobro poznatom chanelovskom looku i pokazala jednostavne, klasične odjevne predmete s dozom opuštenosti i pročišćenosti. Standardno postavljana u Grand Palaisu, recentna kolekcija inspirirana je identitetom brenda koji su postavili Coco Chanel i Karl Lagerfeld, stoga tražimo li nešto novo ili neočekivano, u ovoj kolekciji na spomenuto nećemo naići. Ipak, kao što smo spomenuli, Chanel je brend, vizija i određena 'ideja' koju očekujemo, stoga vjerujemo da bi bilo poprilično nesvakidašnje svjedočiti kolekciji koja ne objedinjuje odjevne predmete od tvida, elegantne kapute i kostime, kao i raskošne detalje s naglaskom na luksuz i prestiž. Viard vrlo precizno bira na koji način pomiriti sve ono što Chanel jest te zasad to vrlo uspješno čini ne ostavljajući mjesta kritici. Kao dinamika cijele kolekcije može se istaknuti poigravanje materijalima i formama, odnosno nešto komotnijim i fluidnijim odjevnim predmetima koji sjajno pristaju viđenju moderne Chanel žene. Također, koketiranje s voluminoznim detaljima odlično je izbalansirano smirenim krojevima i konstrukcijama, stoga možemo zaključiti da je Viard pronašla recept za pomirenje tradicije i ostavštine, neosporne kvalitete i ljepote sa suvremenom Chanel ženom koja beskompromisno vjeruje u modu koja ne podliježe trendu njegujući stil postavljen na postulatima klasike, ženstvenosti, no i decentne modne igre.

MIU MIU

Miu Miu ovog puta predstavio je kolekciju koja na vrlo vješt način donosi glamur u ready-to-wear priču te vraća vjeru u modu koja voli ženstvenost, eleganciju i ženu postavlja u središte radnje. Kao lajtmotiv cijele kolekcije istaknule su se pastelne nijanse i predivno konstruirani kaputi koji fluidno lepršaju oko tijela odajući dojam predimenzioniranog kroja koji ipak služi formi, dok s druge strane, možemo vidjeti i one čiji je fokus na struku i isticanju siluete. Premda je riječ o kolekciji koja voli boje, ne odaje dojam fragilnosti, već naprotiv odvažnosti i hrabrosti, stoga bez imalo sumnje možemo zaključiti da je Miu Miu žena savršen spoj old hollywooda i moderno konstruirane vizije modnog identiteta. Viđeni odjevni predmeti postavljeni su na poprilično čistim linijama zadirući u tek pokoji predimenzionirani komad, ali zato je poigravanje uzrocima, transparentnim materijalima i kožom, pridonijelo kreiranju dinamike i jačine cijele kolekcije. Miu Miu je bez imalo dvojbe na ovogodišnjem Tjednu mode donio jednu od najnosivijih kolekcija koja obiluje specifičnom i autentičnom pričom koja ostavlja dovoljno prostora za prilagodbu vlastitom viđenju elegantne mode i klasičnog stila pritom u potpunosti anulirajući mogućnost 'dosadnog i već viđenog'.LOUIS VUITTON

Nicolas Ghesquière, kreativni direktor Louis Vuittona, jučerašnjom kolekcijom pokazao je različitost, sadašnjost i prošlost ukomponiranu u modno poigravanje materijalima, formama i stilskim smjerovima. Popriličan košmar samih odjevnih komada kao zajedničku ideju vodilju objedinjuje kožu, uzorke, detalje i jednom riječju – nespojivost. Iako je riječ o poprilično upečatljivoj kolekciji, pogledamo li bolje, zapravo se niti nijedan odjevni predmet posebno ne ističe kao jedinka te u cjelini možemo reći da smo dobili kolekciju podijeljenih osjećaja. Zadiranje u prošlost može se iščitati u ideji kratkih krinolina te ujedno i najupečatljivijim odjevnim komadima u  kolekciji, ali povrh toga, istaknuli su se i zanimljivi sakoi koji koketiraju s vintage stilom. Ghesquière voli Louis Vuittonu podariti mračnu zaigranost, naglasiti siluetu i sve podignuti detaljima. Također, različite teksture sjajan su način za postizanje eklektičnosti i proširenje samog idejnog spektra cijele kolekcije. Kada govorimo o bojama, poprilično taman kolorit razbijen je nešto jarkijim nijansama koje u vidu bomber jakni streetwear postavljaju na piste visoke mode. Spomenuti fokus na različitim predmetima prisutan je u svakom novom izlazu, stoga vjerujemo da će moderni Louis Vuitton bez obzira na manjak wow efekta pronaći svoje mjesto u brojnim editorijala svjetskih modnih tiskovina, kao i garderobama trendsetterica koje ne bježe od modnog fusiona.


Foto: Chanel/PR, Miu Miu, Getty Images
Objavljeno: 04.03.2020. u 12:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p