SVJETSKA MODA

Ovo su najbolje proljetne haute couture kolekcije

Koje modne kuće su nas ostavile bez daha na Tjednu visoke mode u Parizu?

Danas završava još jedna u nizu najljepših modnih bajki, Tjedan visoke mode u Parizu, koji je i ove sezone predstavio nekoliko očaravajućih haute couture kolekcija. U moru fantastičnih kreacija, izdvojili smo 5 kolekcija koje su nas ostavile bez daha...

ELSA SCHIAPARELLI


Šest punih desetljeća modna je prijestolnica iščekivala povratak svog odbjeglog modnog Godota. Toliko je vremena na pariškim modnim pistama trajala praznina koju je za sobom ostavila velika Elsa Schiaparelli, legenda haute couturea i rivalka Coco Chanel, odvažna i drska pionirka modnog dadaizma. Usijalo žezlo legendarne modne kuće u svoje je ruke spremno preuzeo talijanski dizajner Marco Zanini, odgovoran da iznova fascinira i ostavi bez daha zahtjevnu parišku publiku. 'Ona je bila punk prije punka i pop-art prije no što je pop-art uopće postojao', izjavio je Zanini, shvaćajući svu težinu koju sa sobom nosi uskrsnuće tako moćnog modnog imena kao što je Schiaparelli.

Ideja njegove debitantske kolekcije nije bila samo površno, muzejski preslikati viđeno, već oživjeti duh ove legendarne modne kuće u modernom vremenu, zadržavajući pritom poznatu dozu modnog ludila i prepoznatljivog smisla za humor. Ovog puta pistama nisu koračale djevojke u jastog-haljinama sa šeširima u obliku gigantske štikle, no Zanini je svakako ispunio svoju zadaću. Uočljivi, razigrani printevi dobili su dašak glamura upotpunjeni avangardnim, predimenzioniranim pokrivalima za glavu, kakvih se ne bi posramila ni obožavana Isabella Blow. Zadržao je sasvim pristojnu dozu prepoznatljivosti da ne razočara modne nostalgičare, istovremeno je vješto kombinirajući s vlastitom kreativnom vizijom kako ne bi bio proglašen samo pukim restauratorom ideja.

  

CHANEL

Magični, prozračni minimalizam pariškog Grand Palais-a bilo je idealno mjesto za mimikriju nježne proljetne kolekcije Karla Lagerfelda. U maniri 'nepodnošljive lakoće postojanja' ovaj je genijalac još jednom dokazao zašto svaki Francuz ime Chanel izgovara s ponosom.

Zanemarujući ustaljena pravila haute couture-a, modele je oslobodio visokih potpetica, pritom im poklonivši neku novu dozu slobode ne uskraćujući im željenu dozu glamura, što bi bilo realno očekivati budući da se radi o hrabrom miješanju večernjeg šika i sportske obuće. Karl je na pistu vratio ikonični chanelovski sako te čitav doživljaj kolekcije zaogrnuo plaštem futurizma šezdesetih. Poigrao se dječačkim stilom, majstorski zadržavajući ženstvenost te istovremeno utirući put nekom novom trendu koji je, kaže, povratio iz ropotarnice povijesti. Inspiraciju je, kaže, pronašao u samim počecima devetnaestog stoljeća, kada su žene ispod voluminoznih balskih haljina nosile cipele ravnih potplata. Besprijekorno, oslobađajuće i 'karlovski hrabro', konačno su couture-u odškrinuta vrata za šetnju gradskim ulicama.

  

MAISON MARTIN MARGIELA


Riječ 'nosivo' obično se u modnim krugovima izgovara s neskrivenom nijansom podrugljivosti i podsmijeha, implicirajući pritom niži nivo dizajnerske vizije i kreativnosti. No, tim koji stoji iza imena enigmatičnog belgijskog dizajnera Maisona Martina Margiele uspio je u svome naumu da na užarenim pariškim pistama dokaže upravo suprotno. Proljetna kolekcija ove modne kuće neodoljivo podsjeća na kolaž materijala nespojivih vintage uzoraka, izvučenih iz prašnjave škrinje skrivene na tavanu nepoznatog kolekcionara, a detaljima, krojevima i printevima stvara dojam da se radi o šetnji kroz ludilo modne povijesti. I zbilja, korišteni su materijali ustvari kolekcionarski dizajnerski primjerci, namijenjeni da ukrašavaju nečiji dom kao zavjese, stolnjaci ili tepisi.

Dizajnerski tim Margiele na ovaj je način izvrsno utjelovio viziju svog tajanstvenog pokretača, često tumačenog kao ljubitelja dekonstrukcije. U grunge stilu spojili su nespojivo i dali priliku zaboravljenom, starom i iskorištenom materijalu da postane dio nečeg novog i neočekivanog, udahnuvši mu tako novi život.

  

ELIE SAAB

Libanonski dizajner Elie Saab ispunio je svoje obećanje proljeću. 'The Promise of Spring' naziv je ove raskošne, bajkovite kolekcije koja podsjeća na presliku sna svake djevojčice koja je ikada zamišljala sebe kao princezu. Mada već viđene, bez iznenađenja i u prepoznatljivom stilu dizajnera, predivne fantastično konstruirane balske haljine u koloritu propupale proljetne livade ostavile bi bez daha svaku ženu koja čuva malu Pepeljugu u duši. Elie Saab još jednom je pokazao koliko tradicionalno i bez odmaka razumije haute couture, no tko bi mu zamjerio kad u njegovoj viziji tradicija djeluje toliko primamljivo, sanjivo i očaravajuće lijepo. 

  

JEAN PAUL GAULTIER


Pred strogim kritičkim okom pariške publike, starom muzičkom halom prolepršali su i fantastični 'les papillons' iz Gaultierove kreativne radionice. Očaran magijom leptira koji na najčišći način utjelovljuju svu lakoću i pokretljivost, Jean Paul Gaultier je publici ponudio savršenu metaforu za vječito rastuću kreativnost jednog umjetničkog procesa. Budući da majstori ovakvog kalibra nikad neće dopustiti da budu jednoslojni i površni, Gaultier je svoju proljetnu kolekciju odlučio začiniti i neočekivanim twistom.

Iz čahure, šireći svoja lepršava krila, modeli se preobražavaju u predivne leptire, a noću neodoljivo podsjećaju na burleskne plesačice skrivene iza crvenih zavjesa pariških noćnih klubova. Započinjući crnim i strogim femme fatale odijelima s prepoznatljivim šik Gaultierovim potpisom u stilu četrdesetih, kolekcija doživljava vrhunac maestralnim izlaskom popularne dive burleske Dite Von Teese u neodoljivoj modro crnoj kreaciji s naglaskom na famozno konstruiranom korzetu. Gaultier je još jednom dokazao da zna prodati priču te da definiciju glamura ima u malom prstu!

  


Tina Lončar

photos & videos: Guliver/Getty, DazedDigital, chanel, youtube

 

Objavljeno: 24.01.2014. u 13:29

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p