SVJETSKA MODA

Jakna u potpunosti načinjena od cvijeća? Može!

Pangaia je predstavila komad koji je na našoj wish listi!

Posljednjih par godina svjedoci smo prave ekološke revolucije u svijetu; svijest o utjecaju čovjeka na okoliš nikada nije bila veća, a gotovo sve velike svjetske industrije okreću se ''zelenijoj'' proizvodnji. Isto se događa i u modnom svijetu koji i dalje ima mnogo prostora za napredak u ekološkom smislu; tako je izrada toplih jakni i kaputa s vremenom postala prava moralna dvojba za mnoge proizvođače, a posebice za one koji su se u potpunosti okrenuli ekološki osviještenoj proizvodnji.

Klasične podstave od perja vrlo su kvalitetne i tople ali potiču okrutan uzgoj i u konačnici mučenje sve većeg broja pernatih životinja. S druge strane, alternativa koja se može pronaći na tržištu uglavnom je materijal izrađen od poliestera ili neke druge vrste petrokemijskih materijala. Plastika je svakako loš izbor, ali je i okrutnost nad životinjama. Postavlja se pitanje: ima li etički osviješten kupac uopće izbora na suvremenom tržištu? Američki brend s potpisom popularnog glazbenika Pharrella - Pangaia, pozabavio se upravo tom problematikom i tržištu predstavio jakne od biorazgradivog materijala s podstavom od – divljeg cvijeća!

Kolekcija imena FLWRDWN sastoji se od minimalističkih jakni koje su izvana napravljene od recikliranog poliestera, a svaka je ispunjena s 400 do 550 grama divljih cvjetova koje se ne uzgaja kao usjev, već se ubire i regenerira što znači da je, zahvaljujući materijalu, potrošnja Co2 po hektaru smanjena za čak 12 tona! ''Tradicionalna industrija suočava se s toliko izazova i problema, a sve ''ekološke'' opcije baziraju se na petrokemiji. To rješenje definitivno nije dugotrajno, ali doista smatram da, ukoliko proširimo naše metode, one mogu biti rješenje za mnoštvo proizvoda koji trebaju alternativu; prsluci, jastuci, manje potrepštine ali i proizvodi za kućnu upotrebu. Bitno je napomenuti da podstave od divljeg cvijeća imaju ista toplinska svojstva i istu prirodnu lepršavost kao i one s pernatom podstavom, i zaista je nužno stvarati visokotehnološku alternativu koja se temelji na biološkom proizvodu jer je uvijek bolja od sintetičke',' objašnjava dr. Amanda Parkes, glavna direktorica inovacija tvrtke Pangaia.

Iz Pangaie ističu kako je izbacivanje plastičnih boca iz uporabe postala svojevrsna ulaznica u klub ekološki osviještenih proizvođača, a situacija je u stvarnosti mnogo kompleksnija. Iako je vrlo poželjno izbaciti uporabu plastičnih boca, problem plastike u tekstilnoj industriji je mnogo veći; materijali koji sadrže plastiku ispuštaju mikroplastiku svakim pranjem stoga reciklirani poliester ili najlon treba koristiti isključivo za izradu odjeće koja se ne pere često, poput cipela ili jakne, no nikako ne želite da se taj isti materijal pronađe u vašim majicama ili donjem rublju.

Kolekcijom FLWRDWN, brend Pangaia predstavio je rješenje koje bi moglo promijeniti čitavu industriju, a koje je dovelo sam brend u centar pozornosti. Ono što Pangaiau izdvaja od ostalih održivih i etičkih brendova jest to da njihova misija nije stvaranje ekskluzivnih dizajnerskih, atraktivnih proizvoda; umjesto toga, Pangaiau funkcionira kao otvorena platforma koja surađuje s brojnim znanstvenicima i inovatorima širom svijeta kako bi svoja rješenja učinili dostupnima svima. Spomenuta kolekcija je u prodaji od 16. prosinca, a već sada se možete pribilježiti i rezervirati odabrani model na službenim stranicama Pangaie.

Foto: Pangaia
Objavljeno: 10.12.2019. u 15:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p