SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Balenciaga Fall 2010

Kreativnost dostojna 21. stoljeća

Balenciaga- tako tradicionalna i luksuzna, pariška i nezamjenjiva!

Odjevne kombinacije Nicolasa Ghesquièrea nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Uvijek me zanimalo kako je moguće da jedna modna kuća, koja toliko odiše francuskim šarmom, dopušta svome modnom vizionaru  igrice koje često graniče s konceptualnom umjetnošću. Čineći ga pomalo avangardnim, Nicolas daje poseban utisak francuskom tjednu mode.

Uvijek svjež i zanimljiv, uspio je ponovno redefinirati izgled žene, čineći ga krajnje industrijskim, strukturalnim i pomalo znanstvenim.

Upravo je naglasak na industrijskim motivima činio najveće iznenađenje kolekcije. Geometrijske linije, strogi rezovi i igranje materijalnom uklopili su se u izgled moderne žene koja svoje uzore nalazi u sedamdesetim godinama 20. stoljeća.

Možda je Nicolas jedini uspio izbjeći referiranje na šezdesete?

Prema riječima dizajnera, ambalaža je poslužila kao okvir njegove jesenske kolekcije, čime je izbjegnuta naglašena ženstvenost. Tražiti izrazito ljupke i lepršave modele bilo bi naivno. Rigidnost žena koje nose dizajn ove modne kuće je vidljiva, ali i posve prirodna. Nekonvencionalna moda za krajnje konvencionalne ljude - tim riječima dalo bi se opisati visoko građanstvo pariškog modnog mikrokozmosa.

Čineći otklon od ostalih, Nicolas se uhvatio prekrasnih nijansi plave, smeđe i narančaste, izbjegavši opće sivilo koje nas prati već godinama. Blijedo, nježno, ali s porukom.

Prava Balenciaga!

Objavljeno: 05.03.2010. u 19:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p