SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Celine Fall 2010

Talent je neosporan!

Nevoljko to priznajem, ali Phoebe Philo pokazala je iznimno dobru kolekciju na pariškom tjednu mode. Zašto nevoljko? Nekako sam uvijek bio pristran kada je u pitanju rad mlade Philo. Jedan od razloga je zasigurno smjena Ivane Omazić s čela te cijenjene pariške kuće, dok drugi nalazim u sveprisutnoj Anni Wintour. Annin protege, Philo se nametnula kao ultimativni nasljednik talentirane Omazić bez previše konkretnih razloga, čime je dokazana „prekomorska" snaga urednice američkog Voguea.

Nakon proljetne kolekcije u kojima je bilo natruha potrebite kreativnosti, posljednja je kolekcija zasigurno dokazala neosporni talent navedene dizajnerice.

Nije lako dizajnirati za Celine, budući da je teret ovog imena izrazito težak, a sada već i vremešan. Godine i godine prisutnosti na francuskoj sceni učinile su Celine pravim domaćim brendom čija se kreativna direkcija prati s dodatnom pompom(op.a.kupujmo francusko!).

Referiranje na klasične odjevne komade, kojima je ova kuća izgradila svoje ime, vidjelo se na pisti kroz iznimno minimalističke kapute, haljine A kroja, decentne kostime i visoke čizme. Glavno obilježje kolekcije, kojeg dizajnerica navodi, jest minimalizam sedamdesetih naglašen čistim plohama koje daju dojam pročišćene kolekcije bez imalo pretencioznosti.

Trijezno, jednostavno, lako nosivo - to su tri motiva koja vrlo dobro opisuju kolekciju, kojom dominira tamnoplava boja, čijim se nijansama i slaganjem s bijelom i crnom poigralo na vrlo simpatičan način. Optimizam i šik jesu pojmovi koje vežemo uz francusku modu čije je glavne smjernice, poput luksuza i intelektualne kompleksnosti, Philo iskoristila na vrlo dojmljiv način.

Kombiniranjem raznih materijala(kože, vune, krzna i pamuka) dobiveno je na dinamici cijele kolekcije, budući da bi, nakon početnog entuzijazma, ubrzo shvatili da gledamo jednu dosadnu reviju.

Ženska silueta ostala je krajnje ženstvena, gracilna, ali i vrlo poslovna čime će se zasigurno osigurati velika prodaja. Pariške intelektualke napokon su dobile ono što čekaju već dugo-kvalitetan Celine!

 

Marko Banjavčić

 

Objavljeno: 08.03.2010. u 17:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p