SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Comme Des Garcons Fall 2010

Pomicanje granica

Rei Kawakubo volite ili mrzite. Mediokriteti su odavno posrnuli na njenoj pisti. Nema prosjeka i kompromisa. Samo moda.

 Uvijek drugačija, s tendencijom šokiranja, otkriva svoje tamne vizije. Gotička žena, lišena svake pozitivne ili vedrije emocije stupa na pistu poput lutke lišene sreće koja ima priču, ali joj se, nekako, ne čini prikladnom podijeliti ju na veseo način. Zašto i bi, kada odjeća govori sama za sebe.

Dekonstrukcija tipičnih ženskih odjevnih komada predstavlja  centralnu misao svake Comme des Garcons kolekcije. U nešto blažem tonu, nimalo manje šarmantna, vidljiva je i kroz muške prezentacije. Posljednja pariška revija pokazala je kako se eksperimentira modom, bez pretencioznih stvaranja novog ženskog izgleda.

Silueta jest redefinirana, ali na vrlo suptilan način, te je na momente djelovala skoro viktorijanski. Naime, dizajnerica je vrlo spretno umetnula jastučiće u podstavu odjeće, čineći ju vrlo asimetričnom, ali i krajnje zanimljivom. Staviti „kvrge" ispod rukava, na krajnji rub ruke, jest inovacija kakva zaslužuje pažnju svakog iole maštovitog studenta modnog dizajna.

Biti seksi i privlačan - to nije premisa kojom se Rei Kawakubo povodi u stvaranju kolekcije. Razmatranje njenih vizija nikako ne smije ići u tome smjeru te se trebamo fokusirati na igranje formom koje je, već nebrojeno puta, uspjelo. Kontrast bijelog i crnog, upotpunjen raznim zgužvanim dodacima, miču fokus sa žene i naglašava odjeću.

Krupna i masivna cipela dala je odmak od dinamičnog koncepta odjeće, smirujući priču i dajući joj stabilnu bazu(sve ono što dobra cipela i mora činiti!).

Androgene žene bijelog lica nosile su i poznati uzorak tartana koji je, prošlu sezonu, došao do vrhunca svoje popularnosti. Rei ga je, u maniru prave drske umjetnice, iskoristila i za narednu sezonu, čineći ga lagano šizofrenim. Pogotovo ako ga usporedimo s crno/bijelo idejama koje prevladavaju.

„Podzemna" scena jača je no ikad. Probajte spojiti Ann Demeulemeester i Rei Kawakubo. Dobit ćete KOMBINACIJU za poželjeti!

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 07.03.2010. u 16:25

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p