SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Dior Fall 2010

Može li biti bolje od ovog?

Kada čovjek pomisli kako ga više ništa ne može iznenaditi, dogodi se John Galliano. I tako već nebrojeno puta. Iz sezone u sezonu, iz proljetne u jesensku kolekciju - događa se mijenjanje izgleda moderne žene, s daškom povijesti i bogate francuske kulture. Narod koji toliko obožava umjetnost mora voljeti ovog Engleza.

John je složio kolekciju koja svoju inspiraciju vuče iz 18.stoljeća, doba kada su nježne i plahe djevojke rokokoa bile centar muškog svijeta. Blijede, zanimljivih podignutih frizura i decentne šminke dale su obol jednom svijetu kakvog više ne poznajemo. Sasha Pivovareva, Natasha Poly, Coco Rocha i ostale zvijezde suvremene modne piste transformirane su u seoske vile dostojne svakog romantičara.

Kako ne bi izgubio na dinamici, Galliano povezuje motiv konjičke kulture i nježne ženske siluete, dajući im nove okvire. Snažni, čokoladno smeđi kaputi, predimenzioniranog kroja grijat će dame obučene u skoro pa transparentne, blijedo plave, haljinice od šifona. Volani su se vratili na velika vrata, našavši svoje mjesto na vestama, suknjama, ali i na visokim čarapa koji su jedan od glavnih trendova naredne jeseni.

Visoka čarapa, najčešće ukrašena detaljima, je trend jesenske kolekcije mnogih dizajnera, ali postoji još jedna varijanta koja će zasigurno pronaći svoje mjesto na ulicama svjetskih metropola. Ono što je Hermes učinio u jednoj od prošlih sezona za muškarce, John je predstavio na ženskoj čizmi koja se pojavljuje, naravno, na visokoj peti.  Naime, stavivši gustu vunenu čarapu na cipelu, stvorio je detalj kojim se lako može manipulirati. Dok hodate po vani - lako ga koristite, kada dođete do ureda ili na poslovnu večer - isti se skida. Dakle, morate biti kreativni.

Posljednja couture kolekcija za Dior, koju je Galliano veličanstveno odradio pred koji mjesec, našla je svoje mjesto u ready-to-wear kolekciji kroz razne detalje, pri čemu treba istaknuti velike mašne zategnute u struku koje daju poseban štih ženskoj silueti. Iznimno ženstvene i skoro lomljive, manekenke su dočarale otklon od tipične žene ratnice koju smo vidjeli na posljednjim kolekcijama.

Igranje bojama, poput stavljanja u prvi plan čokoladno smeđe i bordo crvene, dalo je naslutiti kako John neće raditi kompromise te kako je crna (ne)boja definitivno izbačene s njegove piste(javlja se u natruhama). Neutralna siva svakako, ali decentno ukomponirana s blijedo plavom, čime je dodatno omekšana.

Posebnu pažnju treba obratiti detaljima koji su, blago rečeno, odlični. Snažne kožne torbe(najčešće smeđe i bordo), šeširići muškog kroja, visoka čizma ili čarape, cvjetići na haljinama od šifona - svi su oni našli svoju ulogu u konjičkoj verziji luksuzne dame koja zna iskoristiti svoje prednosti.

Modna kuća Christian Dior svjesno ignorira sveopće sivilo i recesiju, čineći ovaj svijet nešto čarobnijim nego što to on zaista jest.

John Galliano je genijalac. Vrlo jednostavno.

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 06.03.2010. u 12:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p