SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Gareth Pugh Fall 2010.

Jedan od najboljih!

Mladi Pugh ponovno je iznenadio modne kritičare svojim osebujnim pristupom modi.

Dok njegova odjeća izgleda krajnje pretenciozno na pisti, ona to zaista nije, budući da utjelovljuje jedan od najboljih dizajna današnjice.

Posljednjih par sezona lutao je raznim umjetničkim pravcima ne bi li dokazao kako su pomaknute modne vizije još uvijek moguće, pogotovo uzevši u obzir svjetsku financijsku situaciju.

Njegova posljednja kolekcija pokazala je malen, ali bitan, odmak od apokaliptičnog prikaza čovjeka današnjice(njegova odjeća možemo  lako okarakterizirati kao unisex), u kojemu je dobiveno na nosivosti, pritom ne žrtvujući sebe kao vizionara.

Bajkovite vizije nalaze se iza nas. Ne bi li nam pokazao kontrast između ženske snage i muževne ranjivosti(glavni motiv kolekcije!), Pugh je otišao u domenu pravca art deco, koji je obilježen elegantnim, funkcionalnim te izrazito modernim stilom.

Upravo te karakteristike vidljive su kroz odjeću i obuću koja se bazira na crnini kroz odlične kožne kapute ukrašene oštrim prugama i pripijenim hlačama koje izdužuju siluetu.

Naravno, ženstvenost je svedena na minimum i nalazi se negdje u drugom planu. Snaga, želja za životom i krajnja orijentiranost cilju nalaze se na vrhu prioriteta kolekcije za narednu jesen. Kaputi A-linije, visoki struk, ramena koja nisu naglašena(!!!) te asimetrični kroj postat će zaštitni znakovi žena koje mogu nositi Pugha.

 

Muški modeli, koji nam služe kao orijentir u razmatranju ženske kolekcije, izvrsno su dočarali kako i muškarci mogu biti ranjivi i posve otvoreni svijetu.

Jedva pokrivena torza i igra trakama(kao da gledamo sako iznutra) stvaraju dojam pristupačnosti muškarca, dok su žene, daleko skrivene iza debelih naslaga kože, prave ratnice.

Ukoliko biste pitali dizajnera o inspiraciji, vjerojatno bi vam odgovorio kako je svoje viđenje mode našao u konstruktivizmu, kubizmu, modernizmu i futurizmu.

Stroge geometrijske linije koje prate liniju tijela, igra detaljima, ukrašavanje kaputa naborima te igra crninom - sve su to motivi koji idealno opisuju navedene umjetničke pravce.

Gareth zna svoj posao. Zna kako učiniti ženu avangardnom bez da pritom ispadne smiješna. Modni je svijet ponovno postao uzbudljiv!

 

Marko Banjavčić
Objavljeno: 04.03.2010. u 15:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p