SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Giambattista Valli Fall 2010

Forma zadovoljena, sadržaj baš i ne!

Puno je kolekcija prikazano. Mnogo je dizajnera pokazalo svoje vizije moderne žene za sezonu jesen/zima 2010. Nažalost, većina kolekcija povukla je istu inspiraciju koja je itekako vidljiva na pisti.

Referiranje na šezdesete godine 20.st. - generalni je motiv velikog broja dizajnera koji su, nakon kiča osamdesetih, odlučili pogledati u nešto dalju povijest. Igranje na sigurno, rekli bismo,  budući da ova era obiluje estetikom luksuza koja vam naprosto mora biti primamljiva i koju biste htjeli imati u svome ormaru.

Giambattista Valli, talijanski majstor koji je oduvijek znao što žena želi, imao je tu nesreću da je produkcijska kuća, pod kojoj se nalazi, bankrotirala i time ga stavila u vrlo neugodnu situaciju. Nedostatak novca možda je odigrao svoju ulogu u stvaranju jesenske kolekcije, premda sam uvjeren kako je stari lisac odlučio izvući najbolje od svoga dizajna ne bi li poboljšao financijsku situaciju. Pred koji mjesec, kada je prikazivao najavu kolekcije u New Yorku, mogli smo naslutiti kako će ostati u zadanim okvirima koje posebno vole njegove „celebrity" prijateljice. Dizajn pročišćen od suvišnih detalja - rečenica je koja najbolje opisuje Vallijeve jesenske želje.

Već je prvim izlaskom bilo jasno kako su bež kaputi apsolutni vladari svjetske piste. Nemojte se zavaravati, sve što Valli napravi izgleda dobro i krajnje ženstveno, bez obzira što „štedi" na inspiraciji i ne ulazi u riskantne modne poteze. Podignute frizure, čista šminka uz tradicionalne naglašene oči te crne čarape - platno je na koje najbolje leže modne vizije prošlosti. Minimalizam u detaljima nadoknađen je dinamikom materijala i kroja koji ponekad izgledaju vrlo originalno. Pogotovo kada nastoji stvoriti kontrast ravnih ploha i ploha ispunjenih vunom, perjem ili printanim pletivom.

Primijetit ćete kako je stavio naglasak na kontrast rokerske crnine i gracilne bjeline čime je postignuta snažna elegancija dostojna svake luksuzne dame. Naravno, detalja ima, najčešće na području prsa, ali nisu u prvom planu. Kolekcija je dobila na šarmu kada je skoro pa perfidno ubacio narančastu u cijelu priču, čineći ju vrlo ekscentričnom, ali i poslovično pristojnom.

Dakle, Valli za jesen 2010? Svakako. Ali nemojte očekivati čuda.

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 10.03.2010. u 10:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p