SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Givenchy Fall 2010

Estetika devedesetih na moderan način

„Razmišljao sam o sezoni skijanja, ali i ljetnoj sezoni - posebno ronjenju. I o bojama Bauhausa." rekao je Riccardo Tisci.

A to se i moglo vidjeti u paleti boja koju je Tisci koristio, snježno-bijelo pletivo, tkanine kojima se izrađuju ronilačka odijela, crna, crvena i bež kao osnovne nijanse. No, način na koji je iskombinirao te materijale pokazali su da je za jesen radio na estetici iz devedesetih sa osobnim i za Tiscija karakterističnim utjecajem drame i pariškog glamura. Kad čujete da su mu inspiracija bili snježni i ljetni sportovi, posve je razumljivo da očekujete sportsku i casual kolekciju, no Givenchy za jesen 2010. je sve samo ne sportska.

Bolji poznavatelji mode i rada dizajnera mogli su primijetiti utjecaj Helmuta Langa i Martina Margiele, dvojice možda najznačajnijih dizajnera modernog dizajna. Tiscijev dizajn je kao i onaj od Phoebe Philo - jednostavan i estetski pročišćen.  No, Tisci u malim detaljima poput šljokičastih crvenih rukavica, torbi i čipke pokazuje da ima veću maštu i da voli iznenaditi. Upravo su ti detalji ono što je karakteristično za njega, ali ovog su puta stilizirani pomalo nabrijano, neki vele na način kako bi to učinio Margiela.  Pripijena odijela i detalji u obliku zatvarača namijenjeni su dnevnim kombinacijama, dok za večernje Tisci predlaže crni baršun i saten od kojeg su izrađene tunike i haljinice. Za kraj, Riccardo Tisci poigrao se perjem, koje koristi u nekoliko zadnjih sezona.

Ana Bacinger

Objavljeno: 09.03.2010. u 18:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p