SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Hermes Fall 2010

Koji buržuj!

Na posljednju Hermes kolekciju ne možete ostati imuni. Toliko je zarazna da izaziva nekontrolirano smješkanje za koje samo Jean Paul Gaultier ima lijek. Svojim magičnim vizijama dao je do znanja kako se neće baviti pukim trendovima ženske mode te kako je on taj koji ih stvara. Još i kako!

Pravi buržuj, lišen svake ljupkost, stvorio je kolekciju koja najbolje opisuje ime Hermes u svijetu mode. Luksuz, savršeno krojenje, najfiniji materijali i stav - sve to uobličio je u odlično krojena odijela, snažne kapute i odlične pripijene haljine. Otvaranje revije prošlo je u znaku Lily Cole koja izaziva kontradiktorne reakcije, prvenstveno zbog toga što ne izgleda poput standardne ljepotice/mršavice koju viđamo po pistama. Tradicionalan „britanski" izgled(riđa kosa, jača konstrukcija i zanimljivo lice)da li su dobar naboj kolekciji koja je obilovala aluzijama na ženu 19.stoljeća. Snažna i dominantna, orijentirana na cilj i željna zabave - odlike su žene kakvu nam je Jean Paul prezentirao na posljednjem danu pariškog tjedna mode.

Ovih su dana svi nekako zaokupljeni tim snažnim izgledom, traži se izgled koji će otjerati ovu krizu - rekao je Jean. Naravno, pogodio je u meritum problema kada se okrenuo tipično muškom krojenju po uzoru na poznatu londonsku ulicu Saville Row u kojoj su se oblačili mnogi „moćni" muškarci. Igre materijalom su neizbježne u stvaranju Hermes kolekcije, pogotovo ako pokušate reinterpretirati KOŽU(smeđu, naravno!) koju je ovu modna kuća izdigla na vrlo visoku razinu. Uz kožu, revija obiluje prekrasnim detaljima među kojima se ističu muški šeširi, ali i kišobrani koji se, naravno, slažu s odjevnom kombinacijom. Koji buržuj! Skoro pa nevjerojatno.

Posebno bih htio istaknuti pripijene haljine koje obilježava detalj koji se provlači centralnim djelom ženskog tijela, čineći ga sofisticiranim, ali i krajnje ženstvenim. Na momente tako jaka, ali opet nekako krhka kolekcija koja pomalo podsjeća na revolucionarnu George Sand(Aurore Dupin Dudevant)koja se igrala muškim odijevanjem i pritom šokirala ondašnje pariške malograđane 19.stoljeća.

Jeste primijetili torbe? Poznata „Kelly" se vratila na velika vrata, čime je zadovoljena francuska tradicija. Ne daj Bože da se Francuzi naljute na Gaultiera i njegovo koketiranje s Britancima!

Gledajući pojedinačno svaki komad, ali i generalnu ideju - ovo je jedna od boljih kolekcija koja će zasigurno naći svoje obožavatelje. Nema sretnije žene od Hermes žene!

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 11.03.2010. u 12:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p