SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Hussein Chalayan Fall 2010

Istinski umjetnik

O gospodinu  Chalayanu napisano je već toliko redaka, te bi svaka diskusija o njegovoj genijalnosti bila suvišna. Rođeni Turčin s britanskom adresom, uspješno je dokazao svoje majstorstvo krojenja i stvaranja ženske mode te je njegova posljednja pariška kolekcija pravi dokaz kako inspiracija još uvijek nije presahnula.

Putovanje na koje nas je odveo, od NYC-a do zapadne obale SAD-a, pokazuje kako teatralnost još živi na pisti, ali djelomična osakaćena preranom smrću Aleksandra Mcqueena.

Referirajući se na simbole kroz koje nas vodi, Hussein je prošao put od minimalizma američkog sjeveroistoka do šarenila vrućeg juga te je svoj cilj pronašao došavši do dekadentne Kalifornije.  Putovanje je vidljivo u kroju, ali napose u detaljima, koji se kreću u rasponu od sramežljivih i pomalo pročišćenih do iznimno detaljiziranih. Najviše interesa zasigurno zaslužuju svilene haljine na kojima su aplicirani prekrasni motivi koji podsjećaju na odbljeske svjetla.

Refleksija svjetla, stvorena na urbanoj  ulici,  stvara bijele plohe kojima je naglašena „paparazzo" kultura nabrijanog zapada SAD-a čime će Hussein zasigurno osvanuti na crvenim tepisima svjetskih modnih, filmskih ili glazbenih događanja.

Zanimljivo je pratiti kako su dizajneri, očito zasićeni naglašenim ramenima, odlučili posve ignorirati ovaj trend te se posvetiti stvaranju novog izgleda ramenog pojasa. Pomalo razvučeno, rame je bačeno u drugi plan, dok je njihov fokus na velikim ovratnicima koje smo imali prilike vidjeti na većini revija velikih modnih imena.

Ženska je silueta ostala u zadanim normama, ne odveć koketna i zavodnička, ali s dovoljnom dozom ženske krhkosti na koju nitko ne ostaje imun. Jeans se vratio na pistu, ali vrlo dozirano.

Nakon svega viđenog da se zaključiti kako je Hussein ostao na zadanom tragu, ali s nešto manje dinamike. No, nije da se treba dokazivati.

 

Marko Banjavčić
Objavljeno: 08.03.2010. u 16:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p