SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Louis Vuitton Fall 2010

Polovičan uspjeh

Nakon odličnog otvaranja milanskog tjedna mode, koje je prošlo u znaku odlične Prade i interpretacije šezdesetih, bilo je jasno kako će ovaj trend osvanuti na skoro svim pistama, pa tako i na pariškim.

Posljednji dan pariškog tjedna mode zanimljivo je zaokružio Marc Jacobs svojom kolekcijom za Louis Vuitton koja se uvijek s nestrpljenjem iščekuje, budući da mnogi modni kritičari smatraju kako Jacobs ima veliki potencijal transformacije. Mijenjati modu na sezonskoj bazi je teška zadaća. Dokazivati se gladnim kupcima(pogotovo onima za istočnih tržišta kojima je LV produkt masovne potrošnje), a napose sebi je vrlo teško. Kako je počelo u Milanu, tako je i završilo u Parizu. Trend je ostao isti, samo u nešto otvorenijem izdanju. Godine odlična stvaranja kao da su ostavile traga na inspiraciji kreativnog tima kojeg predvodi Marc Jacobs. Pomalo dosadno i jednolično, primjetili su eminentni modni kritičari.

Voluminozne djevojke i isto tako voluminozne haljine- motivi su koji najbolje opisuju posljednju Vuitton kolekciju u kojoj ne manjka luksuza. Izvrsni materijali, upotpunjeni odličnim SPEEDY torbicama(novi bestseller!), koje su replika Ekspress torbica starih osamdeset godina, dati će platformu za prodaju na kojoj se bazira cijelo LVMH carstvo.

Kako bi pokazao da voli ženu(barem onu koju portretira na pisti), Jacobs je angažirao manekenke koje svojom pojavom pomalo odskaču od sada već tradicionalne 0 djevojke. Doduše, Miuccia je također koristila „jače" modele, te se time nametnula kao spasiteljica ženskih oblina. Koja je to ironija! Kada biste se samo prisjetili prošlosezonske Pradine kolekcije, shvatili biste što znači šizofrenost u modi.

Laetitia Casta, Karolina Kurkova, Bar Refaeli i Elle Macpherson predvodile su staru/novu gardu modela koje svojim oblinama potiču maštu muškaraca, a zapravo bi se trebalo poticati žene. Za kupnju. No, budimo realni i zahvalimo se dizajnerima. Ipak su nam vratili vjeru u čovječanstvo. Šalu na stranu, Vuitton kolekcija obilovala je dugim suknjama koje su čedno prekrivale noge, iznimnim sakoima kaputima sašivenih od tvida, ali i zanimljivom konstrukcijom ramena.

Ako zbog ičega, onda je kolekciju trebalo pogledati zbog torbi. Malene, ali tako prokleto dobre. Upotpunjene tradicionalnim monogramima, od krokodilske kože ili obavijene krznom od lisice, obilježile su jesen 2010. Duboko sam uvjeren kako će moderne dame htjeti imati ovaj komad luksuza u svojoj zbirci.

                                

Posebno trebala pohvaliti odlične haljine A kroja, zategnute u struku koje su svojom pojavom izazivale uzdahe prisutnih u improviziranom stakleniku oko fontane Cour Carree de Louvre. Ova odlična lokacija nosi stanovitu poruku. Ograđeni od vanjskog svijeta u vidu staklenika, transparentnog i prozračnog, naglašen je šarmantan mikrokozmos u kojemu su žena može osjećati slobodnom i nesputanom. To je komadić Pariza koji tako dobro opisuje snagu LV-a kojom se još uvijek stvara vizija o gradu svjetlosti u kojemu je moda na prvom mjestu. Život je moda, a moda je LV.

Patetično, zar ne? Kao i sama kolekcija.

 

Marko Banjavčić
Objavljeno: 11.03.2010. u 08:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p