SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Maison Martin Margiela Fall 2010

Vraćanje na prave staze!

Prošlogodišnja drama, koja se odvijala iza debelo zatvorenih vrata, morala je ostaviti traga na kolekciji.

Naime, Martin Margiela otišao je vrlo tiho s mjesta kreativnog direktora modne kuće koja nosi njegovo ime, dok je Renzo Rosso, većinski vlasnik, odlučio reorganizirati stvari po svojoj želji. Dolazak anonimnih imena, odnosno postavljanje bivših asistenata na čelo MMM-e, stavilo je veliki upitnik na dobro poznate igre konstrukcijom po kojima je ova kuća i dobila svoj status među pariškom publikom.

Promašene i pomalo rabijatne vizije obilježile su proljetnu kolekciju, dok je aktualna vratila nadu u bolje sutra, referirajući se na najbolje dane Martina Margiele. Na pariškoj pisti mogli smo vidjeti odlične strukirane kapute, muževna kroja, kojima je naglašena snaga ženske siluete i time se poentiralo u samu bit jesenskih trendova.

Možda i najjasnija vizija, koja je obilježila najviše odjevnih kombinacija, jest ona u kojoj se poigralo konstrukcijom ženske suknje, čineći ju pomalo zaštitničkom. Naime, umjesto da opasava bokove, izdignuta je do razine trbuha. Poput korneta, djeluje kao da je žena umetnuta u nju i stavljena u drugi plan.

Konceptualnih ideja nije nedostajalo, vidjeli smo izduživanje ženske siluete pomoću zanimljivo krojenih hlača koje se nisu zaustavljale na listu noge, nego su spuštene do potplata cipele. Bljesak žarkih boja, svakako uspješniji nego onaj viđen u proljetnoj kolekciji, dao je šarmantan utisak jednoj krajnje proračunatoj kolekciji.

Patenti su se nekako vratili i našli svoje mjesto na pisti, dok su transparentne veste sramežljivo virile ispod tradicionalnih muških odijela. Naglašavanje ženske ljepote putem grudi i kamuflaža putem muških odjevnih predmeta - ostavili su dojam kontrasta kao i sama u situacija u kreativnoj direkciji.

Ime MMM je, vrlo snalažljivo, vraćeno na stare staze. Pitanje je koliko dugo.

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 07.03.2010. u 08:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p