SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Rick Owens Fall 2010.

Dramaturg u modi!

Pomaknute vizije uvijek su bile zaštitni znak gospodina Owensa koji nam je, relativno pompozno, uvijek znao naglasiti svježe trendove svjetske mode.

Moda nije sezonska, napominje dizajner, ona je stil života koji se vidi svaki dan i u svakom trenutku. Natasha Poly otvorila je reviju svojim veličanstvenim hodom, uputivši nas u sve tajne koje nam je Rick pripremio za narednu jesen. Snažan izgled, naglašen podignutom kosom i dramatičnom šminkom, dominirao je cijelom kolekcijom. Uniformirane ženu obavijene u snažna asimetrična pokrivala hodale su pistom poput ratnica koje ne prežu od ničega.

Kada su ushićeni novinari krenuli ispitivati Ricka o inspiraciji za kolekciju, on je posve ležerno odgovorio kako su ga časne sestre nagnale u stvaranju žene koja je lišena svojih „tradicionalnih" ženskih oblika, pritom ostavljajući dojam iznimne predanosti uz dozu luksuza.

Časne sestre? Glamur? Sigurno se pitate kako su ta dva motiva spojiva? Ako je suditi prema viđenom, uopće nema sumnje kako je Rick pogodio u meritum ready-to-wear kolekcije. Konceptualni dizajn koji izgleda prilično pretenciozno, dok je njegovo stvarno značenja iznimno jednostavno i krajnje nosivo.

Ukoliko biste rastavljali svaku odjevnu kombinaciju na njene dijelove, našli biste iznimne elemente svakodnevna odijevanja koje možete lako prilagoditi sebi. Stvaranje vlastita stila kroz oči dizajnera vjerojatno je najjača poruke njegove pariške revije.

Redefiniranje „biker" jakne, asimetrična pokrivala(namjerno izbjegavam termin jakna ili kaput), kožne rukavice oplemenjene krznom i bljesak detalja u žarkim bojama - svi će ti elementi naći svoje mjesto u ormarima publike ovog nadarenog čovjeka.

Kako bi se prilagodio trendovima za narednu jesen(koje smo mogli uočiti u NY, Londonu i Milanu), Owens ih je suptilno ubacio u svoju kolekciju, stavljajući naglasak na poruku. Narančasta će boja dominirati jesenskom modom, a on ju je, za razliku od Giles Deacona, jednostavno ubacio na remenje, ne inzistirajući na obilatom korištenju iste.

Rad na obući svakako je bitan faktor svake kolekcije pa tako ni ovaj put nismo bili uskraćeni za odlične kožne čizme koje su upotpunjene čarapama zanimljiva motiva.

Rick Owens dokazao je kako poznaje ženu i sve ono što ju činu svježom, jakom i modernom. Kolekcija je komercijalna, ali to ju ne čini nimalo lošom. Ipak se radi o pret-a-porteru.

Marko Banjavčić

 

Objavljeno: 05.03.2010. u 14:42

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p