SVJETSKA MODA

Paris Fashion Week: Thierry Mugler Fall 2010

Duhovi prošlosti

Rosemary Rodriguez, dizajnerica koja stoji iza imena Thierry Mugler i bivša kreativna direktorica Paco Rabanna, izvukla je maksimum iz nekadašnjih inspiracija starog lisca Muglera.

Naime, kada se sjetite devedesetih i kolekcija koje je Thierry prikazivao na pisti, dođe vam smiješak na lice. Predimenzionirani kostimi sa snažnim referencama na osamdesete, dramatična šminka i veoma široka ramena uz nezaobilazan PVC - obilježja su ove modne kuće koja je svoje najbolje dane ostavila daleko iza sebe.  

Najviše financijskih sredstava ime TH vuče iz toaletnih i parfemskih voda koje su, prema nekim izvješćima, prodavanije od kultne Petice iz kuće Chanel. Dakle, raditi ready-to-wear kolekciju ima smisla, ali bez suvišnog koketiranja s visokom modom.

Lišena svake pretencioznosti, dizajnerica je izvela na pistu vrlo pročišćene modele koje svaka žena može zamisliti na svome tijelu.

Snaga volje - motiv je kojeg možemo obilato koristiti u analizi kolekcije, budući da je svaki izlaz manekenki djelovao moćno, ali i vrlo ženstveno. U kolekciji  je vidljiva reinterpretacija strogih ženskih kostima te lagani dašak osamdesetih, ali na krajnje elegantan način. Pomalo traljavo otvaranje dobilo je sretan završetak jer smo imali prilike vidjeti izvrsne crne koktel haljine, upotpunjene prozirnim detaljima, ali i zanimljive igre volumenom čime se stvorio potrebit kontrast između struka i ruku.

Silueta je ostala u zadanim okvirima bez previše modnih istraživanja, ali mora se priznati da je Rosemary odlično spojila nabrijani futurizam i opušteni rock, čime je postignuta jaka uvjerljivost, ali i primamljivost za nešto mlađu publiku. Koža, krzno i pletivo stvorili su izvrstan balans i pokazali kako se može, i s nešto manje entuzijazma, očekivati velike rezultate.

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 10.03.2010. u 22:51

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p