SVJETSKA MODA

Zašto je Pariz, unatoč svemu, i dalje najveća modna metropola?

Iz Pariza za FASHION.HR piše Grgo Zečić

Naspram ženskih revija, one muške su pravi luksuz. Nema sumanutog trčanja s jedne na druge. Nema tolike gužve da morate riskirati život trčanjem po aveniji kako biste došli do svog automobila i što je najvažnije, nema pet večera u jednom terminu pa se vodka u Caviar Kaspiji može ispijati do mile volje. Mamurluk čak niti nije toliki problem jer prezentacije i revije počinju od 10 sati ujutro. Novi, stari Hemingway Bar u Hotelu Ritz prepun je modnih bogova i onih koji će to tek postati ali još uvijek je moguće pronaći mjesto za barom gdje kao starosjedioc već skoro tri desetljeća pozira Kate Moss. Naravno, ima dana kada je stres na višem levelu ali živi se pa se preživi.

Muške revije postale su skup sport jer sada u Pariz i Milano ne idemo dva puta već četiri puta godišnje otkako su kuće kao što su Gucci i Saint Laurent ujedinili mušku i žensku kolekciju. Iako je tjedan muške mode svake sezone siromašniji barem nije na aparatima intenzivne njege kao što je onaj u New Yorku. Što znači da su revije skup sport? Prije svega tu je trošak hotela koji postaje svake sezone sve skuplji za vrijeme revija ali najveći trošak odlazi na automobile i vozača koji 12 sati dnevno naplate preko 600 eura. Pa računajte koliko vas “izađu” dva tjedna muške mode. Odjeću, kao i uvijek, dobivamo ili posuđujemo besplatno pa nam koferi više nisu toliko teški. Protokol je jednostavan: ako imate dobre odnose s PR timom muške modne kuće čiju reviju pohodite onda će vas dan prije u hotelu dočekati jedan ili dva outfita iz prethodne sezone. Sukladno tome, na Dior reviji ste u Dioru, a na Lanvin reviji u Lanvinu. Ako vam se nešto posebno svidi onda ćete čak biti u mogućnosti da pojedine komade zadržite. I onda se moji roditelji čude što mi je ormar veličine sobe od 16 kvadratnih metara.

Ali gdje su tu u cijeloj priči dizajneri i kolekcije koje oni prikazuju? Gdje su revolucije? Briljantnog Hedija Slimanea više nema, iako ćemo od iduće godine sigurno uživati u njegovom “muškom” Célineu, Haider Ackermann se okrenuo komercijalnijem potpisu odijela, a avangarde već odavno jednostavno nema. Vladari Pariza ostaju najsnažnija imena kao što je Dior Homme koji se ove sezone posvetio isključivo besprijekornim odijelima nikad užeg kroja kada je riječ o Kris Van Asscheu. A Dior su ove sezone pohodili svi. Od Roberta Pattinsona do Josha Hartnetta.

Ali najbolje od svega su azijske super zvijezde čija se pojava doživljava u ekstazi od strane kineskih urednika i novinara na rubu suza. Azijsko tržište po svakom aspektu jede mršavu Europu. Od prvaka Pariza tu je svakako Comme des Garçons s još jednom inovativnom kolekcijom koja ruši granice muške mode. Rei Kawakubo ovaj put je bila inspirirana dinosaurima i stripovima o Supermenu. Kombinacija je to koja zvuči više nego hektično ali zato izgleda nestvarno inovativno. Kawakubo je stup mode Pariza, jedina dizajnerica koja je spremna “udariti glavom od zid” kako bi stvarala i tražila slobodu u zatočeništvu kreativnosti. Ne smijemo ne izdvojiti posljednju reviju Kim Jonesa za Louis Vuitton koju su više obilježili Kate Moss i Naomi Campbell nego sama kolekcija, inače jedna od njegovih najboljih. Zašto je Kim Jones napustio Louis Vuitton? Neki šuškaju da ga je dokrajčila suradnja s brandom Supreme dok drugi govore kako se sprema preuzeti kontrolu nad muškom kolekcijom posrnulog diva Burberry.

Dior Homme

A najbolji party tijekom tjedna muške mode u Parizu? Svakako onaj modne kuće Balmain koji je bio izvanredan miks transrodnog cabareta u veličanstvenom izdanju. Špica se dogodila tek oko jedan ujutro što je natjeralo urednike da se na Lanvin reviji u 11 pojave s dva para sunčanih naočala. Večere sezone su priredili Isabel Marant i Kim Jones za Louis Vuitton ali ujedno i za svoju prijateljicu ,i već dva puta, spomenutu modnu legendu - Kate Moss.

Naomi Campbell, Kim Jones i Kate Moss

Odijela su više nego ikad obilježila sezonu koja je estetski isključivo izgubljena ali zato je Pariz grad tračeva više nego što su to London i Milano zajedno. Krivite Francuze ili dobro vino ali nigdje nećete čuti toliko špekulacija i sočnih prepričavanja kao u francuskoj metropoli koja je ujedno, bez sumnje, najveća metropola modnog svijeta. Ove sezone nismo mogli uživati u fantastičnim modnim vizijama, izuzev Comme des Garçonsa, ali Pariz je još jednom dokazao kako mu po pitanju partyja i tračeva – nema ravnog.

Foto: Getty Images
Objavljeno: 22.01.2018. u 16:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p