SVJETSKA MODA

Pariz otkrio prve proljetne trendove

Predstavljamo: Dries Van Noten i Rochas SS2011

Dries Van Noten, stari lisac minimalizma, koji je svoje vrhunce postigao krajem devedesetih na valu trenda iznimno pročišćene i urbane mode (poput Helmut Langa), otvorio je svojom kolekcijom dugo očekivani tjedan mode u Parizu.

Pariška pista, koja slovi kao glavna za stvaranje i profiliranje trendova, i ove će nam godine donijeti mnoštvo radosti dizajnerske mode. Ako je suditi prema prvom danu, očekuje nas dobra proljetna sezona - Dries Van Noten pobrinuo se za povratak bjeline uz određene modifikacije. Lagano isprani tonovi ljubičaste, plave ili pak bljeska crne upotpunjavali su kolekciju kojom dominiraju iznimno klasični odjevni komadi, muški kroj odijela te haljine do ispod koljena, koje su, očito, golem hit proljetne sezone.

Dries Van NotenDries Van Noten

Budući je belgijski avangardist ozbiljno shvatio jednostavnost, morao je kolekciju oplemeniti detaljima koji će njegovoj miljenici Cate Blanchet zasigurno značiti puno. Nježni cvjetovi, kojima je oplemenio svilu i dao joj artistički značaj, možda su vrhunac kolekcije koja se bazira na visoko kvalitetnim materijalima i utilitarnim komadima odjeće koja nema predznak sezone. Upravo je takva moda - više od mode. Dries stvara umjetnost.

ROCHASROCHAS

Potpuna suprotnost senzibilitetu belgijskog dizajnera, modno ime Rochas, kojeg  zbog suvremenih zbivanja možemo lako staviti u crnu kroniku modne industrije (otpustili su genijalca Oliviera Theyskensa nakon što je uspio vratiti ugled i kupce Rochasu), vratilo se stvaranju dobrih komada koje će određena populacija žena znati cijeniti. Marco Zanini (koji je deset godina radio za Versace i jednu sezonu za Halston) uspio je stvoriti siluetu koja je djelomično ženstvena, ali ujedno stavljena u rigidan okvir prilično zatvorene i ponekad, nemaštovite vizije odijevanja.

Vrhunac njegove kolekcije za Rochas su duge haljine u plavoj boji, ali i one na kojima se nalazi mnoštvo detalja kojima se, još jednom, primakao svojim švedskim korijenima (majka mu je Šveđanka). Sve u svemu, Rochas se ipak kreće.

 

Marko Banjavčić

Photo by: wwd.com

Objavljeno: 30.09.2010. u 16:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p