SVJETSKA MODA

PFW: Saint Laurent predstavio povratak tradiciji, dok Dior zadire u društvena pitanja

Nove kolekcije kultnih modnih kuća!

Tjedan mode u Parizu posljednji je u nizu prije 'modne pauze', ali i onaj od kojeg se ponajviše očekuje jer donosi kultna dizajnerska imena poput Chanela, Valentina, Givenchyja... Jučerašnjim danom dominirale su kolekcije Diora i Saint Laurenta, stoga je ljestvica očekivanja bila postavljena vrlo visoko, ali predstavljene vizije, iako potpuno različite, pronašle su zajednički jezik, a to je jasna poruka.

SAINT LAURENT

Gotovo da i ne postoji modna kuća koja izaziva toliko poštovanja, divljenja i jednostavno prestiža kao što je to Saint Laurent. Pridodamo li zvjezdanom statusu savršenu parišku lokaciju Place de Varsovie s najpoznatijim tornjem na svijetu u pozadini, Naomi Campbell i hommage kolekciju, impresivan dojam jednostavno ne može izostati. Anthony Vaccarello ovog puta predstavio je kolekciju koja odiše tradicijom, vjerom i poštovanjem prema kući u kojoj radi, ali ipak s dozom vlastite estetike koja je vrlo dobro ukomponirana u klasičan Saint Laurent izgled. Mračna atmosfera i misteriozna scenografija prožimaju se i viđenom kolekcijom jer nailazimo na korištenje tamnih tonova, jasnih linija i poruka, ali i nešto ženstvenijih modela koji na vješt način objedinjuju moćnu ženu s onom koja ne odustaje od svoje fragilnosti koja je vidljiva u fluidnim, pomalo boho krojevima. Sinergija naizgled oprečnih elemenata ono je što u konačnici donosi autohtonu priču, posebnu i drugačiju, ali ipak u gabaritima klasičnog izražaja koji iz Saint Laurenta nikada ne smije otići.

'Le smoking' ponovno je pokazao svoju oštrinu podsjećajući da ne postoji kuća koja bolje poznaje tailoring i baš uvijek iznova uspije pokazati žensku seksualnost kroz prizmu muških odjevnih predmeta na način koji predstavlja sve ono što jaka žena mora biti; samouvjerena, neustrašiva i istaknuta u svijetu viđenih odjevnih silueta. Kako bi sveukupni dojam revije bio baš onakav kakav smo i očekivali pobrinula se Naomi Campbell koja je show zatvorila noseći bliješteće crno odijelo koje je savršen šlag na vrhu torte i nezaboravan Saint Laurent dizajnerski potpis.DIOR

Maria Grazia Chiuri inspiraciju za predstavljenu kolekciju potražila je u sestri osnivača kuće, Catherine Dior koja osim burne aktivističke prošlosti, ima i karijeru slavne botaničarke. Divna scenografija u kojoj je glavnu riječ vodilo upravo drveće podsjetilo nas je na prekrasan vrt, prirodu u kojoj smo daleko od svih suvremenih čuda koja prate modernu generaciju i sa sobom donose nepremostive štete čije ćemo posljedice itekako osjetiti u narednim godinama. Modna održivost termin je koji u posljednje vrijeme zauzima sve veći prostor, pa je i visoka moda odlučila dati priliku materijalima koji minimalno štete okolišu. Jučerašnja kolekcija nije donijela ništa revolucionarno, već je zadržala dojam lijepog i skladnog dizajna s naglaskom na nešto specifičnije materijale.

Fokus zemljanih tonova s pokojim izletom u nešto jarkije boje, naglašavanje struka, fluidnost krojeva i materijala odgovaraju viziji opuštene ljetne žene koja fokus stavlja na udobnost, nosivost i održivost s prizvukom dizajnerske note koja ju izdvaja iz mase. Detalji u vidu šešira doprinijeli su stvaranju damskog izgleda koji sjajno pristaje blejzerima s naglašenim ramenima, krinolinastim suknjama i klasicima poput balonera. Maria Grazia Chiuri ženu vidi kao osviještenog čovjeka koji osim do estetike, drži i do ostalih društvenih pitanja, ne bježi od nježnosti i jednostavnosti te osvaja suptilnom pojavom koja privlači pažnju nenametljivošću. Ova kolekcija nije jedna od onih koja će ostaviti dubok utisak, ali ipak nosi važnu poruku i inicijativu koja će definitivno pronaći svoje mjesto pod 'modnim sjetlom'.

Foto: Dior, Getty Images
Objavljeno: 25.09.2019. u 15:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p