SVJETSKA MODA

Pletivo iz susjedstva u koje smo zaljubljeni

Intervju: KOKA

KOKA je još jedan dokaz zašto volim Instagram. Posljednje dvije godine on mi upravo služi kao glavni alat za otkrivanje velikih talenata, za koje sam ranije najčešće saznala iz nekog drugog medija. KOKA je novi srpski brend u čije sam se kreacije i filozofiju zaljubila na prvi pogled, a nakon što ih upoznate i vi ćete sasvim sigurno biti oduševljeni. Ručno rađeno pletivo koje potiče slow fashion, a pritom izgleda famozno. Mislim da sam dovoljno rekla! Ostalo će vam otkriti vlasnica brenda Biljana…

Tko se krije iza Koka brenda?

Biljana Bozović. Fragmente djetinjstva oživljavam kroz svoje džempere. Vječito zaljubljena u planinu i drevnu vještinu pletenja koju sam učila od bake.

Kako si došla na ideju da kreneš u dizajniranje odjevnih komada od vune?

Poželjela sam da oživim zanat koji postaje raritet. Spojila sam tradiciju s modernim dizajnom s namjerom da napravim bezvremenske pletene komade i tako se oduprem brzoj modi. Bogatstvo ručnog rada je nemjerljivo i treba se boriti da se očuva.Gdje se izrađuju kreacije i koliko si sama prisutna u cijelom postupku? Koliko je vremena potrebno za izradu jednog KOKA komada?

U radionici u jednom selu u Srbiji, a često i u mom domu jer i sama sudjelujem u izradi. Tako da sam sveprisutna u izradi. To je izuzetno zahtjevan posao koji najduže traje prilikom osmišljavanja određenog modela. Tada se ekipa pletilja i ja igramo i uklapamo moje crteže s postojećim uzorcima. U tom procesu se događa da nakon pletenja sve raspletemo i radimo ponovo dok ne dođemo do savršenog proizvoda. Iako je to najteži dio ujedno je i najljepši jer sva kreativnost tada dolazi do izražaja i adrenalin je na vrhuncu. Jednom osmišljen model kasnije se izrađuje relativno brzo, za 7 do 10 dana.

Odakle dolaze ideje? Ono što samo imali prilike vidjeti dosad izgleda zbilja senzacionalno…

Inspiracija je svuda. U tradiciji moje voljene planine Sinjajevine, ženi, poeziji i ulici.Tko je idealna KOKA djevojka? Kako ona izgleda? Kakav stil fura?

Urbana, nježna i divlja u isto vrijeme. Smjela i imuna na brze trendove.

Koristiš izrazito kvalitetnu i skupu vunu. Odakle je nabavljaš i kako formiraš cijene artikala s obzirom na to da je riječ o ručnom radu i skupom materijalu?

Vunu nalazim u inozemstvu i to je veoma zahtjevan dio posla. Međutim, najviše volim raditi s domaćom organskom vunom s područja Balkana. Ta vuna je izvor KOKA filozofije i poezije. Cijene formiram prema uloženom novcu i radu, ali vodim računa da budu prilagođene domaćem tržištu.

Tko su ti uzori? Koja dizajnerska imena voliš i čiji rad cijeniš?

Yoshizuki Minami, umjetnik koji stoji iza brenda MANONIK je apsolutni autoritet.

Pratiš li možda našu scenu? Koje hrvatske dizajnere voliš? A koje beogradske bi istaknuli kao najbolje?

Što se tiče hrvatske scene izdvojila bih Loretu Gudelj. Njene kolekcije su zaista sinonim za ‘slow fashion”’. Beogradski brend Shash ima sličan senzibilitet i to je definitivno ‘my cup of tea’.Veliku pažnju posvećuješ fotografijama i samoj prezentaciji na društvenim mrežama. Smatraš li da su one danas najbitnije kod probijanja na tržište?

Fotografija je izuzetno važna u stvaranju vizualnog identiteta i neosporno igra ogromnu ulogu na tom putu. Koliko uživam u procesu stvaranja džempera, toliko uživam i u procesu fotografiranja.

Gdje možemo vidjeti i kupiti Koka kreacije?

Za sada u beogradskim concept storeovima i online putem Instagrama, a uskoro i putem službenog webshopa.

Koji su planovi za 2019.?

Kolekcija za proljeće i ljeto uskoro izlazi. Malo nježnija priča od zimske...

Objavljeno: 11.02.2019. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p